Бременна в петия месец изпадна в кома след два инсулта, чакайки помощ от Здравната каса
Бременна в петия месец изпадна в кома след два инсулта, чакайки помощ от Здравната каса / снимки: DarikNews.bg

27-годишна варненка изпадна в кома след два мозъчни кръвоизлива, получени в рамките на 20 дни. Станислава Христова е бременна в петия месец и в момента е в отделението по реанимация на УМБАЛ „Св. Марина".

На 9 април младата жена получила първия си инсулт, заради който е била настанена в терапевтичното отделение на лечебното заведение, а в последствие - преместена в Неврология. След прегледите станало ясно, че кръвоизливът е на възможно най-лошото място - зад лявото око, разказа пред Дарик бащата на момичето Красимир Димитров. Станислава е била съвсем адекватна, в съзнание и се е чувствала добре. Лекуващите я лекари обаче обяснили на близките й, че могат да се намесят, но не дават никакви гаранции за бъдещото й състояние, ако я оперират. Операцията можела да доведе до загуба на зрение, впоследствие и на говора на жената. Съществувал риск и от пълна парализа, както и от смърт.

По думите на бащата на Станислава варненските лекари са направили всичко по силите си, дори изпратили писмо до Министерство на здравеопазването с искане да бъде командирован италиански професор, който да извърши сложна интервенция, цената на която е около 30 000лв. Докато очаквали да дойде отговор обаче втори инсулт покосил Станислава на 29 април и оттогава тя е в кома.

Проф. Красимир Иванов, председател на съвета на директорите на УМБАЛ „Св. Марина", уточни пред Дарик, че помощ по случая с 27-годишната бременна наистина е поискана от държавата, но разрешение за отпускане на средствата е трябвало да дойде от Здравната каса.

Според професора, който е и новият ректор на Медицинския университет, проблемът е много по-мащабен. Става дума за извършване на минимална инвазивна процедура - стендиране на артерия, която не се поема от Здравната каса, а е непосилна за по-голямата част от българите. Един стенд струва от порядъка на 20 000 лв., поясни проф. Иванов. Според него, ако Здравната каса заплаща тази щадяща процедура, пациентите с инсулти и инфаркти биха имали много по-голям шанс, при положение, че са потърсили лекарска помощ до три часа след инцидента. Имало случаи, в които касата отпуска пари за поставяне на стенд, след като е подадена молба до Здравната каса, но в случая със Станислава Христова финансова помощ не е дошла.

Проф. Иванов отново припомни свое изказване пред Дарик, че заради парадоксите в родната здравна система, български пациенти издържат здравеопазването в чужбина, тъй като касата отпуска пари за лечение там, но не допуска осигуряване на средства за същите интервенции у нас. Ако здравната системата в България престане да бъде мащеха за родните болници, интервенционалната неврология ще има много по-големи успехи при спасяването на хора с исхемичен инсулт, категоричен беше проф. Красимир Иванов.

27-годишната Станислава Христова има дъщеричка на 7 години - Кристина, и също като останалите от семейството чака майка си да се завърне у дома, сподели пред Дарик дядо й Красимир.

Има реална опасност бременната жена в кома да получи трети кръвоизлив, съобщи доц. Силва Андонова, началник на Втора неврохиргична клиника към УМБАЛ „Св. Марина". Тя потърси редакцията на Дарик, за да внесе някои уточнения по случая със Станислава Христова.

Дословно цитираме думите на доц. Андонова:

„Касае се за 27-годишна жена, в 19-та гестационна седмица, с диагноза „субарахноидална хеморагия на базата на каротидоофталмична аневризма вляво, интрапаренхимен хематом". Постъпила е в УМБАЛ „Св. Марина" на 10 април 2012 г. Проведени са всички необходими изследвания, започнато е своевременно адекватно лечение, което продължава и в момента. Лечението е водено от интердисциплинарен екип от водещи специалисти - невролози, неврохирурзи, интервенционални рентгенолози, реаниматори и акушер-гинеколози. На фона на провежданото лечение, на 29 април пациентката получава рецидив - повторен кръвоизлив. В момента състоянието й е критично и вероятността от трети, фатален кръвоизлив е реална. Отворена неврохирургична интервенция би била операция на отчаянието и високорискова за майката и плода.

В страната липсва стандарт за ендоваскуларно лечение на мозъчни аневризми, което е алтернатива на отворените операции. В Университетска болница Варна няма обучени специалисти, както и необходимите скъпоструващи консумативи за провеждане на такова лечение. Ръководството на болницата е потърсило съдействие за конкретния случай от водещи специалисти в Европа, но докато получи отговор от тях, е настъпил вторият инцидент. Това налага подновяване на кореспонденцията и преоценка на ситуацията.

Болницата ще направи всичко възможно, според правилата на добрата практика, както и ще подава своевременно информация до МЗ, НЗОК и средствата за масова информация."

Други новини от Варна