/ БГНЕС
"Как премиер ще ходи пеша по улиците?! Той има толкова много работа да върши. А навън има криминални, недоволни хора, всякакви. Вероятно просто е искал да изглежда по-народен. И Радев ходи веднъж на работа с колело, но само веднъж. И аз съм правил такива глупости", така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира обявеното решение от новия премиер на страната Кирил Петков да ходи повече пеша. 

Преди дни в кулоарите на парламента Петков заяви, че ще го виждаме често по тротоарите на София. "Аз смятам да сменя културата - какво означава да съм министър-председател, аз искам да съм близо до хората, да чувам и проблемите. Не е хубаво да си на върха на властта, където няма кислород. Ще ходя по земята и ще говоря с хората", посочи той.

Кирил Петков: Ще ме виждате често по тротоарите на София, ще съм близо до хората

По време на среща между парламентарната група и Изпълнителната комисия на партията, излъчвана на живо във фейсбук, Борисов коментира и други актуални теми, свързани с цените на тока, топлото и водата, зеления сертификат, външно-политическата обстановка.

По думите му, никой не е обяснил, че мораториумът върху цените на тока, ВиК услугите и парното не решава проблема, а темата просто се отлага за 1 април.

"Загубите за електоразпределителните дружества на 1 април трябва да се платят или ще има съдебни дела", предупреди Бойко Борисов. Toй попита кое е наложило такова драстично поскъпване на цената на тока - дали въглищата са станали по-скъпи, заплатите на миньорите по-високи, или АЕЦ "Козлодуй" няма свежо ядрено гориво.

Борисов не разбира и защо би се наложила актуализация на бюджета през юли догодина, както намеквал финансовият министър, ако бюджетът се приеме в началото на 2022 г.

"Вие ще настоявате час по-скоро да има бюджет, за да може държавата да работи предсказуемо", поиска той от парламентарната група. По думите му, залогът са народът и бизнесът. Борисов поиска от депутатите си да се опитат да възпират управляващите от популисткото харчене на пари.

ГЕРБ ще предложи също ДДС за ресторантьорите да остане девет на сто до края на 2022 г. заради кризата.

Бойко Борисов поръча на депутатите си да посочват грешките на управляващите. „Ако искате нещо да коментирате - излизате, посочвате им грешките и си сядате, Те, ако искат – приемат. Нека да покажат какво могат. Да не излезе, че ние искаме да ги препънем, което не е така. Държат се, сякаш за пръв път стават министри, Петков (Кирил), Василев (Асен), Рашков (Бойко) бяха министри. Ще дадем 100 дни на тези, които не са били министри преди - на културата, на спорта... Нека да се научат, но по презумпция в парламента влизат най-мъдрите хора. Не да се учат, а да творят закони“, отбеляза Борисов.

Зеленият сертификат отново скара депутатите

Той отправи критики и към мерките, свързани със зеления сертификат.

"Зеленият сертификат работи в демократичния свят, но Кацаров (бившият здравен министър от служебното правителство Стойчо Кацаров) го опорочи, като го въведе от днес за утре. Сертификатът трябва да е за всеки един човек в България. Не може да се дели на парламент и останалите. Не разбирам и как може да се пускат заповеди за след 40-50-60 дни", добави лидерът на ГЕРБ. 

Наскоро зеленият сертификат скара депутатите, но след дълги дебати накрая все пак беше отхвърлена идеята в парламента да се влиза само с него. Поне засега. Преди дни премиерът Кирил Петков издаде заповед, с която задължава служителите в Министерския съвет да влизат в сградата с валиден сертификат за COVID-19 за ваксиниране, преболедуване, антитела или изследване. Заповедта влиза в сила от 7 февруари. 

Ваксинираха първите деца срещу COVID-19 у нас (СНИМКИ/ВИДЕО)


Бойко Борисов изрази позиция, че не е трябвало да се бърза с ваксинацията за децата на възраст от 5 до 11 години.

"Ние сме дърти вампири - и да стане нещо с нас, не е от значение. Но за дечицата трябва да сме на 100% сигурни, че няма да получат увреждания. Можеше да се изчакат всички клинични изследвания. Можеше да се изчака няколко месеца", каза още Борисов. 

Имунизацията срещу COVID-19 на децата на възраст от 5 до 11 години вече започна. Днес първите десет деца от Велико Търново бяха имунизирани в областната болница. Пунктовете в страната, където ще ваксинират деца, са 69. По-голямата част от тях са в областните градове, но пунктове ще има и в по-малки градове, като Гоце Делчев, Казанлък, Велинград, Нова Загора, Девин, Елхово и други. При интерес от родителите, ще бъдат разкрити още пунктове. В момента личните лекари няма да могат да извършват имунизацията срещу COVID-19 на деца, посочи по-рано днес главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Започва ваксинирането на деца срещу COVID-19 у нас, при какви условия