За съжаление, не може да се каже категорично, че сме защитени, ако имаме антитела и вече сме изкарали коронавирус. Това заяви пред NOVA академик Богдан Петрунов.

„В момента се провеждат много проучвания и ако се докаже, че антителата не са ефективни, то тогава трябва се търсят други методи за борба с вируса. За съжаление засега нивото на знания на науката е такова, че не можем да бъдем сигурни в имунитета, който създава прекарана коронавирусна инфекция", поясни Петрунов.

58 нови случаи на коронавирус у нас, 7 деца са заразени

По този повод той коментира и случая с повторно приетата в болница във Велико Търново пациентка с COVID-19. „Вероятно и възможно е да не е била излекувана или тестът й е показал грешен резултат", смята академикът.

Според специалиста, трябва да свикнем да живеем с условията на карантина.

Може би не такава строга, каквато е в момента, но по принцип мисля, че това ще е дълъг период от време. Опитът, който има от досегашните епидемии, показва, че може да има втора вълна, трета... Тоест повтарящи се, вълнообразно протичащи заболявания“, каза Петрунов.

Ген. Мутафчийски: Когато се разхлабват мерки, трябва да се казва и какви ще са последиците

По думите му, БЦЖ ваксината е модел на стимулация на клетъчен имунитет, който е бил активен в продължение на години.

По-рано от две години няма как да има истинска ваксина за коронавирус, която да се прилага върху хора и да е преминала всички тестове. Не съм оптимист в това отношение", смята академикът.

По въпроса за имунитета и дали той може да се унаследява, академик Богдан Петрунов обясни:

„Както съществуват в света хора - около 10-15 процента, които са слаби имунологично, т.е. те слабо отговарят на имунологично дразнене, генетично и по рождение са така, така има и една част от хората, които имат засилен имунитет, естествен, и те могат да преживяват сред заразени хора, а те да не се заразят“.
nova.bg