80 са болните от социални домове, от тях 30 са персонал, започват изследвания на всички в страната
53 са потвърдените случая на коронавирус през последното денонощие. От тях 25 души са приети в болница. Данните обобщи председателят на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски на брифинг в Министерския съвет, даден вече по новите правила - веднъж седмично, в четвъртък.

Изследвани са общо 1163 души. Направените проби досега са 52 931.

В София случаите са най-много - 19, като от тях 12 души са от социални домове. В Ямбол има нови 12 заболели. В Пазарджик новите случаи са 5, в Плевен - 5, Перник - 4, Бургас - 3, Благоевград - 2, Враца - 2 и Кюстендил - 1.

Борисов: Минем ли 100 заболели на ден, веднага затваряме всичко

Има и нов случай на заразен медик, с което общият брой на медицинските лица с Covid-19 става 192. Става дума за инфектирана сестра от "Пирогов".

Мутафчийски посочи, че 24 са новите случаи на излекувани пациенти от COVID-19 за 24 часа, като общият брой на оздравелите е 384 души.

Броят на заразените с коронавирус граждани, настанени в болница, е 353, от които 38 са в интензивни отделения.

"Имаме покачване на заболеваемостта", призна ген. Мутафчийски.

По думите му обаче все още разпространението на болестта е клъстерно.

"От 2 пъти до 3 пъти е повишена заболяемостта в сравнение с предишните два-три дена", обобщи ген. Мутафчийски. Преди това сме имали по 23 и 21 случая. Повишената заболяемост е отчетена най-вече в Ямбол и Хасково. Това е свързано точно с тези полети от Холандия, с които си пристигнаха заразени, заразиха и цели фамилии, а също така и на откритите случаи в старческите домове, анализира шефът на щаба.

"Нямаме данни за дифузно повишаване на заболяемостта", обобщи той в отговор на въпроса дали този ръст се дължи на разхлабването на мерките. "Това, което имаме като анализ, е, че в момента откриваме 2 от 6 заразени", каза ген. Мутафчийски.

Ген. Мутафчийски съобщи, че един от хората, на които е прелята плазма, е починал, но той е бил болен и от левкемия. Вторият на такова лечение вече се подобрява.

От думите на доц. д-р Ангел Кунчев стана ясно, че се изследва персоналът във всички социални домове. Това ще продължи поне седмица.

80 домуващи и 30 души персонал са с положителни проби, като те са предимно във Видинско, обобщи той. На другите места била по-оптимистична ситуацията - или няма положителни проби, или са 1-2.

В такива случаи веднага взимаме мерки - изследване, отстраняване на персонала, който има и най-малки признаци, прекратяване на всякакви външни контакти, както и посещенията на близки, изброи Кунчев.

"Ако е необходимо, здравите ще бъдат извеждани от домовете и ще бъдат настанявани в хотели“, каза още той.

Отрицателни са всички проби за COVID-19 на персонала в Дома за стари хора в Ямбол

И ген. Мутафчийски, и главният здравен държавен инспектор категорично отрекоха твърдения, че медиците от "Спешна помощ" не са оборудвани и защитени от заразата.

Няма по-защитени в момента от "Спешна помощ", категоричен беше доц. Ангел Кунчев.

"Над 250 костюма дневно отиват само в София, нито за момент не остават незащитени, но ако някой на телефона повика за човек със счупен крак, няма да отидат така облечени. Затова е преценката по телефона", обясни доц. Кунчев.

Относно пристигащите болни с полети от Холандия и дали контролът на летището е достатъчен, за да ги възпре да не разнесат болестта по родните си места, шефът на столичната РЗИ д-р Пенчев заяви, че няма никаква гаранция дали пътниците няма да пият антипиретици за температурата преди да се качат на самолета.

"Двама пациенти преди няколко дни термокамерите ги засичат с 34 градуса температура телесна. Отделяме ги и след един час засичаме 38 градуса телесна температура. Автоматично се задейства междуведомствената процедура - линейката и веднага в лечебно заведение. Как бихме могли да знаем дали някой не е пил антипиретици преди да кацне на летището?!", попита шефът на столичната РЗИ.

Той разказа и за случая с жените от Хасковско, които си дойдоха болни. Те са били привикани след кацането да изчакат здравния контрол на аерогарата, но не са дочакали, а са преминали през паспортната служба и са били догонени чак в багажното отделение. Там са отказали да се върнат за здравен контрол и да отидат в болница. Двама пътници от същия самолет са подали сигнала на граничните и здравните власти.

"В мига, в който кацнат такива хора, които са положителни или болни, те гледат по най-бързия начин да напускат района на аерогарата и да отпътуват към родните си места", обобщи д-р Пенчев.