/ ThinkStock/Getty Images
Това призна президентът на "Репортери без граници" Пиер Аски
"Репортери без граници" интервюират само по 10 души във всяка страна преди да изготвят класацията си за свобода на словото в седалището в Париж. Това признава в интервю за "Телеграф медиа" президентът на организацията Пиер Аски. От думите му, че става въпрос за един панел, се подразбира, че въпросната група вероятно си е в един и същи постоянен състав. Така става ясно, че 10 души от София готвят основата на доклада за нашата страна, който после организацията оповестява от Париж и именно на база на техните данни сме подредени на 111-то място. Кои са тези хора, е тайна.

"Не знам кои точно са тези хора, но от начина по който се прави по света – не знам, България може да е и лошо изключение, не мисля, че в някоя от другите страни анкетираните са повече от 10. Бих бил изненадан, защото това би направило невъзможен за управление процеса. Представяте ли си как хиляда души попълват анкета във всяка страна!? Това означава да се обработят хиляди формуляри. Това е невъзможно!!", обяснява представителността на извадката за анкетата по свобода на словото Аски. "Идеята е да намериш хора с общ поглед. Това е панел. Група от журналисти, изследователи, хора, които имат поглед върху ситуацията. Не всеки, свързан с медиите, трябва да участва. Така че 10 души е дори много. Независимо дали се прави в САЩ или в Китай, не става въпрос за население, а дали тези хора имат способността да направят общата картина.", допълва французинът.

Той признава още, че не знае на какъв принцип са били избирани анкетираните за мястото на България, но идеята "не е да имаш 1000 души извадка на професията, а хора с по-широк поглед.

По думите му, изборът се прави според "способност да анализират ситуацията". Спирали се на преподаватели от университета и на изследователи, освен на журналисти. Всеки се избира индивидуално заради способността му да свърши работата и се избират от човека, който отговаря в Париж за тази страна.

В същото време президентът на "Репортери без граници" признава, че разбира критиките, че не се препитват хора от "Телеграф медиа". Той обаче и не смята, че трябва да бъдат търсени и питани те.

"Има панел от хора от всяка страна. След това данните се събират в Париж и се структурират в индекс и не мисля, че вие трябва да бъдете контактвани по време на процеса". "Разбирам вашата гледна точка, чувам я и ще я предам. Обещавам ви отговори", ангажира се още президентът на "Репортери без граници" Пиер Аски в интервюто с представителите на "Телеграф медиа".