Ще избегнем ли втора Велика депресия?
Ще избегнем ли втора Велика депресия? / снимка: EPA/BGNES

Starbucks (Старбъкс) продава повече кафе. Компаниите пак намират клиенти за краткосрочните си задължения. Паричните потоци отново започват да текат към страните с нововъзникваща пазарна икономика, пише в анализ Емили Кайзер от Ройтерс. Може би в крайна сметка това все пак не е втора Велика депресия.

Няма съмнение, че световната икономика е в тежко състояние и може би влиза в най-лошата рецесия от 70-те години на двайсети век, инвеститорите обаче, изглежда, стигат до извода, че сравнението с мрачните дни през 30-те е малко пресилено.

Според изследване на публикациите в пресата през последните три месеца фразата "Велика депресия" е била включена в 16 095 статии, почти три пъти повече спрямо употребата й през предишното тримесечие.

Има обаче знаци, сочещи убедително, че централните банки постигат известни успехи в усилията си да стабилизират финансовите пазари и да подновят кредитирането. Паническото продаване на акции, белязало фондовите пазари през по-голямата част от октомври, изглежда утихва.

Средствата, които банките си заемат под формата на овърнайт кредити, са намалели силно спрямо 7 октомври, ден преди централните банки да понижат водещите си лихви в координирана акция.

Преди понижаването на лихвите лондонският индекс Либор (усреднен лихвен процент, отразяващ лихвите, по които банките предлагат негарантирани заеми в долари на други банки на лондонския междубанков пазар) се увеличи до почти 4 на сто.

Очаква се Европейската централна банка (ЕЦБ) и Bank of England (Банк ъв Ингланд) да намалят лихвите по краткосрочните кредити. Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ, Bank of Japan (Банк ъв Джапан) и централната банка на Китай миналата седмица вече понижиха основните си лихви.

Намаляването на лихвите, мерките на правителствата за укрепване на банковата система и гарантиране на кредитите и програмите за осигуряване на ликвидни средства в страните с нововъзникваща пазарна икономика доведоха до възобновяване на кредитните потоци.

УФР и Международният Валутен Фонд (МВФ) миналата седмица откриха нови кредитни линии с цел да осигурят достатъчно ликвидни средства в долари и други водещи валути на финансовите пазари на страните с нововъзникваща пазарна икономика. Това помогна за подема на фондовите борси в страни като Бразилия.

В резултат се появиха успокояващи съобщения от деловия свят. Компанията Старбъкс съобщи, че през октомври продажбите в магазините й леко са се увеличили и се надява, че е преминала успешно през най-тежките дни на кризата.(БТА)