/ пресцентър, Министерски съвет
Със символична първа копка и полагане на подписи върху част от тръба, министър-председателят Бойко Борисов и гръцкият му колега Алексис Ципрас дадоха началото на изграждането на междусистемната газова връзка между България и Гърция.

подписи Борисов и Ципрас
БГНЕС

На приказки се наслушахме през годините за интерконектори, за диверсификация. Е, ние поработихме тихичко и днес започваме“, каза по време на официалната церемония Бойко Борисов. Той допълни, че с днешния интерконектор се дава пълна, реална диверсификация на доставките на газ.
 
По думите на гръцкия му колега Алексис Ципрас, с вертикалния коридор започва да се формира мрежа за транспорт на енергия, която има за цел да обхване Балканите в един енергиен възел.
 
 

Посрещане на премиера на Гърция Алексис Ципрас

Публикувахте от Бойко Борисов в Сряда, 22 май 2019 г.

Реализирането на междусистемната газова връзка между България и Гърция ще има ключова роля за целия регион и за Европа, заяви министър-председателят Бойко Борисов в Кирково преди официалния старт на изграждането на интерконектора между двете страни, съобщи пресцентърът на кабинета.

"Проектът е от стратегическо значение не само за нашите две държави, но и за цяла Европа, включително и за страните от Западните Балкани", подчерта премиерът Борисов и изтъкна, че интерконекторът ще доведе до реална диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ.

Ципрас и Борисов
пресцентър, Министерски съвет

В разговора с гръцкия си колега Бойко Борисов припомни, че в управленската програма на българското правителство е заложено като приоритет гарантиране на енергийната сигурност и развитие на пазара, включително подготвителните дейности, възлагане на строителството на обекта и въвеждането в експлоатация на газовата връзка България - Гърция през 2020 г.

Премиерът Борисов посрещна гръцкия си колега Ципрас в Кирково

Бойко Борисов и Алексис Ципрас
БГНЕС

"Изпълняваме поставените задачи, за да осигурим инфраструктура, по която да се доставя газ за региона при конкурентни условия", посочи още българският министър-председател.
 
По време на срещата двамата правителствени ръководители отбелязаха и ключовото значение на междусистемната газова връзка, като част от общите балкански проекти и са посочили важното значение на строежа и на пътищата, жп линиите, пристанищата, дигиталната инфраструктура за свързаността и стабилността на Балканите.

"Колкото по-добре се развиват тези наши общи проекти, толкова по-добре е за инвестициите, за туризма, за пътникопотока, за товарите", заяви още Бойко Борисов.

Борисов и Ципрас дават старт на строежа на газовата връзка

Кирково
БГНЕС

На церемонията присъстваха министърът на енергетиката Теменужка Петкова и гръцкият й колега Йоргос Статакис, министърът на финансите Владислав Горанов, вицепремиерът Томислав Дончев, кметовете на седемте общини в областта.

Изграждането на междусистемната газова връзка Гърция - България има за цел да осигури диверсификация не само на маршрутите, но и на източниците на природен газ за България и региона. Като част от развитието на Южния газов коридор, България и съседните страни ще имат достъп до алтернативни доставки от Каспийския регион, както и от съществуващи или бъдещи терминали за втечнен газ.
 
Газовата връзка между България и Гърция е с дължина 182 км., от които 150 км. са на българска територия. Тя започва от Комотини, Гърция и ще се свързва с българската газопреносна система при Стара Загора. Техническият капацитет щ бъде от 3 до 5 млрд. куб.м. Общата стойност на проекта е 220 млн. евро., пише в съобщението.

Ципрас и Борисов
пресцентър, Министерски съвет

БТА