Папазов: В инвестирането трябва и късмет
Папазов: В инвестирането трябва и късмет / снимка: Sofia Photo Agency

Виктор Папазов, председател на Съвета на директорите на БФБ, снощи влезе в нетрадиционно амплоа, разчитайки на знания, късмет, помощ от публиката и обаждане на приятел, за да добави общо 10 000 лв. към благотворителна кауза с играта си в Стани богат.

В разговор за DarikFinance.bg той се опита да открие кои са приликите и разликите в това да станеш богат в играта и на борсата, разсъждава за ролята на късмета в двата случая, за това трябва ли да се доверяваме на съветите на приятел и с кого да се съветват инвеститорите.

Има ли прилика между телевизионната игра Стани богат и реалната игра на Стани богат през борсата?

Не виждам прилика между една такава игра и капиталовия пазар. Участвах в Стани богат с благотворителна цел. Предната вечер, гледайки играта на другите участници, някои от въпросите ми се сториха безкрайно лесни. Бяха въпроси, на които отговарям без да се замисля, без жокери, без нищо. Сигурен съм, че въпроси, на които ние се затруднихме, ще се сторят пък много лесни на други хора. Така е и на борсата - отстрани изглежда лесно, но когато влезеш със свои пари, става ясно, че не е съвсем така.

И там е игра, и на борсата понякога казват игра. Има ли разлика в късмета?

Късметът е много важно нещо не само в играта, но и във всичко. Дори в инвестирането. Когато на човек му върви, то му върви. Естествено, късметът за участниците на капиталовия пазар, е най-малкото да влезеш в правилния момент.

Кога идва границата, при която играчът взема решение да се откаже или да продължи?

Когато рискът да загубиш, ако не отговориш правилно, прави загубата да е по-голяма от печалбата. Говоря за Стани богат. Но там има гарантирана печалба.

А когато човек играе на борсата?

Там няма гарантирана печалба, естествено, затова акциите се наричат рисков капитал, защото там можеш да загубиш всичко. Всеки решава кога болката от загубите е толкова силна, че не може да я понася повече и продава. Уви много често това е точно на дъното, на което трябва да се купува, а не да се продава.

Публиката - доколко според вас можем да се вслушваме в нея, когато сме седнали на стола на богатството или сме пред офиса на брокера си?

В случая с тази игра, която видяхте снощи, се оказа, че публиката уви също бърка. Иначе на капиталовия пазар, когато публиката реши, че едни акции са подценени или надценени, обикновено точно това се случва, поне за известен период.

В играта на Ники Кънчев има жокер „Обади се на приятел”. Кой е приятелят на инвеститора и има ли такъв, когато стане напечено?

Не знам, може би трябва да се обаждаме на Неволята. Хората сигурно се обаждат на аналитици. Всеки реагира индивидуално. В края на краищата човек сам трябва да взема решенията, защото какъвто и съвет да му дават, отговорността и парите в края на краищата са си негови и той ще ги загуби или респективно ще ги спечели. Аз поне си понесох отговорността от поемането на повече риск въпреки съветите на Ники Кънчев. Не съжалявам. Парите ще отидат за добра кауза.

Кой е въпросът за 200 хил. лева на капиталовия пазар?

Въпросът е кои акции след 12 месеца ще струват 20 пъти по-скъпо, отколкото струват днес. Ето ви един прекрасен въпрос защо не и за 20 млн. лева. Който знае отговора, ще стане наистина богат.

Не за пръв път участвате в подобни игри на късмета. Спечелихте преди време джип от бирени капачки...

Това не е било игра на късмета, тази промоция имаше много ясни правила. Нещата не опираха до късмет, опираха до това дали човек може да измери риска, да организира такъв бизнес модел, с който да спечели тази промоция. Мисля, че го направихме доста успешно. Промоцията не беше нито лесна, нито проста, рискът беше много голям, както и голяма беше печалбата. Имаше ясен критерий кой печели и при какви условия. Участвахме и спечелихме.

DarikFinance.bg