/ / iStock/Getty Images
Работодатели и синдикати останаха на различни позиции за злоупотребите с болничните, но бе постигнато съгласие по някои от предложените мерки по време на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

На заседанието НОИ оттегли предложението за намаляване на броя на дните болнични, които могат да бъдат давани накуп от лекуващия лекар. Идеята беше да се направи промяна в правомощията на джипито по отношение продължителността на временната неработоспособност - най-много седем, а не 14 дни накуп да може да издава, но за не повече от 20 дни с прекъсване в рамките на една календарна година.

Социалните партньори постигнаха съгласие и по въпроса да има повторна медицинска експертиза на служителя в болничен, но тя да не се извършва от лекар, нает в предприятието, а от независим медик в лечебно заведение, избрано от работодателя.

Глоби и за лекаря, и за работника с фалшив болничен, иска бизнесът

Също така ще се изготви и правилник за работа на регионалните съвети към РЗИ, като в тях ще участват представители и на работодателите, и на синдикатите. 

Ще се даде още възможност за достъп до регистъра на болничните на работодателите и така те ще научават своевременно за състоянието на своя служител.

От бизнеса обаче бяха категорични, че тези мерки са палиативни и няма да доведат до желания ефект.

"Моля много сериозно да се възприемат съображенията ни, това което се предлага просто е един палиатив, който не би довел до нищо. От 23 януари по 3-4 часа обсъждаме и най-накрая предложените мерки се свеждат до това да се приеме правилник към закона и в него да се предвидят по-засилен контрол и по-ефикасни мерки. А не всички останали разумни предложения, които биха могли в реално време да доведат до резултат и до пресичане на възможната злоупотреба", отсече Радка Йосифова от КРИБ.

Тя припомни и искането на работодателите да не изплащат първите три от болничните, тъй като тази мярка е била приета като временна. По думите ѝ това не само не се прави, а се демонстрира отказ от разбирането на проблема. Като пример тя посочи искането на КТ "Подкрепа" бизнесът да плаща не първите три, а първите пет дена от болничните.

Държавата не подкрепя искането НОИ да изплаща първите три дни болнични

Председателят на АИКБ Васил Велев също постави този въпрос и попита как да се постигне бъдещо споразумение, когато не се спазват и сегашните договорености за връщането на стария режим.

Той отново настоя да има глоба за нарушителите. 

"При нарушения на режима, да има наказания. Няма режим "лов и риболов" или екскурзия в Гърция", каза Велев и добави, че предложените от бизнеса мерки не увреждат интереса на действително болните.

Вицепремиерът Николова и КРИБ обсъдиха привличането работници от чужди страни

От КТ "Подкрепа" пък оспориха данните, които работодателите цитират, че се увеличават злоупотребите с болнични. Според тях когато се правят констатации, се обиждат работниците, а няма факти. От синдиката подчертаха, че "няма никакви риби, гъби и ловни излети", а увеличение на ръста на болничните при по-възрастните работници.

Ваня Григорова каза, че болшинството от хората не си взимат болнични, а ходят болни на работа. "И ние ще го усетим, ако коронавирусът дойде в България, защото хората няма да си взимат болнични", прогнозира тя.

Ася Гонева от КНСБ пък оцени, че по време на разговорите за мерките дълго страните са си говорили като "слепият на глухия".