Не са водени разговори с нови инвеститори за АЕЦ-Белене
Не са водени разговори с нови инвеститори за АЕЦ-Белене / снимка: Sofia Photo Agency

България не е водила разговори с нови потенциални инвеститори за АЕЦ - Белене, в това число и от арабските страни. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков. Все още се анализират възможните варианти за бъдещето на централата. Страната ще обяви следващите си стъпки по проекта през септември, уточни министър Трайков.

Ако България реши да продължи проекта, тя ще търси потенциални инвеститори и може да се обърне към всички заинтересовани страни. Затова не може да бъде изключен нито един от възможните варианти, подчерта Трайков.  Засега няма отправени покани за разговор от страна на министъра, уточниха още  от ведомството.

Кабинетът на Бойко Борисов реши временно да замрази изграждането на АЕЦ- Белене, докато не се направи точен анализ за това колко ще струва реализирането на проекта. Разчетите на предишните управляващи сочеха, че сумата ще бъде не повече от 4 милиарда евро. Към днешната дата обаче цената варира от 7 до 10 млрд. евро, като според експерти най-песимистичният вариант е 10 млрд. евро.

Основният стратегически инвеститор в проекта АЕЦ - Белене е немската компания RWE, чийто дял е 49 на сто, останалите 51 % са собственост на Националната електрическа компания. Според неправителствени организации RWE е на ръба да се откаже от проекта заради огромния обществен натиск в Германия, който уронва имиджа на компанията. За строител на АЕЦ - Белене бе избрана руската фирма "Атомстройекспорт".

Утре в полския град Гданск се очаква руския премиер Владимир Путин да се срещне българския си колега Бойко Борисов. Очаква се проектът АЕЦ „Белене" да е един от акцентите в разговорите между двамата премиери.