Три морета
Три морета / МФ
„Форумът „Три морета“ може да доведе до промяна в областта на дигитализацията на европейско ниво“.

Това заяви министърът на финансите Асен Василев по време на панел „Дигитализация“, съпътстващ срещата на върха на инициативата в София.

Според него всички аспекти на дигитализацията – от създаването на автономни автомобили до процесите на дигитализация в здравеопазването, са зависими от силно регулираната среда, доминирана от добре установени съществуващи големи компании, които са писали регулациите и които възпрепятстват навлизането на стартиращи компании.

Той даде за пример САЩ, където са съсредоточени повечето лидери в сектора и подчерта факта, че същевременно в Европа има толкова малко. Причината, по думите му, е в по-благоприятната среда за развитие, която се предлага отвъд океана.

Министър Василев подчерта, че страните от Източна Европа са изправени пред уникален шанс да променят средата и да позволят на малките компании, работещи в сферата на дигитализациите, да се развиват.

"Имаме шанса да променим „игрището“, да позволим на малките компании да растат и да пишат новите регулации, допълни още той.

„Заедно с останалите страни от „Три морета“, мисля, че имаме достатъчно силен глас, за да се случи това и на европейско ниво. Можем да говорим колкото искаме за дигитализация, но ако не променим регулаторната среда и допуснем предприемачите да пробиват и да създават новите правила, и не спрем антиконкурентното поведение, нищо няма да се случи. Оптимист съм, че с координация и упорита работа ще използваме тази уникална възможност, която ще ни приближи до останалата част от Европа. Това ще ни позволи да създадем нова, благоприятна среда за иновативните предприятия, чрез които ще наложим новите технологии по-бързо и на много по-изгодна цена“, каза още министър Василев.