Еврото отчете „очакван” рекорд срещу долара
Еврото отчете „очакван” рекорд срещу долара / netinfo

На световните валутни пазари щатският долар отчете нов антирекорд спрямо еврото, като по обед се свлече до 1.6038 долара за 1 ?. Падането дойде в очакване на изказването на председателя на Федералният резерв Бен Бернаке пред Сенатската банкова комисия, в което се предполагаше, че банкерът ще съобщи, че загубите на кредитните пазари ще понижат икономическия растеж.

Тази вечер стана ясно, че Бернанке е заявил, че крехката американска икономика е изправена пред "многобройни трудности". Сред тях председателят на ФЕД посочи постоянното напрежение на финансовите пазари, покачващите се цени, нарастващата безработица и проблемите в жилищния сектор, въпреки големите понижения на лихвените проценти и други укрепващи мерки, съобщи БТА. В речта си пред Комисията банкерът, отбеляза, че поскъпването на енергията и храните засилва рисковете от инфлация, а така създалата се ситуация поставя "големи предизвикателства" пред ФЕД.

„Зелените пари” днес отчетоха най-значителното си понижение и към йената от март, и 25 годишно дъно към австралийския долар, заради опасенията около Fannie Mae и Freddie Mac, въпреки обещаната правителствена подкрепа.

В Съединените щати днес отчетоха, че цените на производител са скочили с 1.8% на сто през юни, а за едногодишен период с 9.2%.

Инфлацията във Великобритания също се повишава до 3.8% на годишна база през юни и с 0.7% за юни спрямо май.

Инвеститорското доверие в Германия през юли е спаднало до най-ниското си равнище за последните 16 години заради повишаващата се инфлация, рекордните цени на петрола и високите лихви. Изследването е на Центъра за европейски икономически изследвания.

Към 18.00 ч. на валутните пазари доларът се котира към еврото около $ 1.5980 за 1 ?, а към японската йена за 104.20 ¥ за $ 1.

Силно песимистични остават и капиталовите пазари. При отварянето на Уолстрийт индексите се устремиха надолу заради спадащото доверие в инвеститорите за плана за спасяване на Fannie Mae и Freddie Mac, и предупрежденията на анализаторите за задълбочаване на банковите загуби.

Високотехнологичният индекс NASDAQ COMPOSITE губи 1.62% до 2 177. Широкият S&P 500 пада с 1.88% до 1 205 пункта /най-ниско ниво от 2005 г/, а индустриалният DOW JONES INDUS е надолу с 1.78% до 10 858 пункта.

В Европа загубите са още по-големи. CAC 40 INDEX в Париж се понижава с 2.55% до 4 036 пункта. В Германия DAX INDEX изтрива 2.52% до 6 043 пункта, а във Великобритания FTSE 100 INDEX губи цели 2.82% до 5 150 пункта.

DarikFinance.bg