Енел инвестира 160 млн. евро в сероочистителни инсталации
Енел инвестира 160 млн. евро в сероочистителни инсталации / снимка: Sofia Photo Agency

Сериозен конфликт назрява между италианската компания "Енел Марица Изток 3" и Община Гълъбово. В резултат на нерешени екологични проблеми местната власт ще изпарти писмпо до италианските медии с въпрос как работи фирмата там., каза кметът  на Община Гълъбово Николай Тонев. Те не спазват сроковете в българското законодателство, а институциите ни са пасивни и затова ще търсим международна подкрепа, добави Тонев.


Конфликтът с "Енел Марица Изток" е от 2-3 месеца, когато изтече срокът от комплексното разрешително на Министерството на околната среда и водите / МОСВ/ , каза Николай Тонев. Енел бяха поели ангажимент да изградят оросителна система, която предотвратява разнасянето на прах от т.нар черни езера, а те все още нямат проект за това, обясни Тонев. По рано през деня от Енел дадоха пресконференция, в която оправдаха закъснението си със заварено положение на вече подписано разрешително, когато те са влезли в България. От компанията са поискали преразглеждане на сроковете от МОСВ, но все още нямат отгговор, каза Изпълнителният директор на Енел Енрико Виале. Той съобщи, че изграждането на две от трите сероочистителни инсталации и рехабилитация на блокове 1 и 2 вече са завършени и до пролетта ще се рехабилитира и блок 3. Инсталациите ще очистват 94 процента от серния диокцид, каза Виале. Енел инвестира 160 милиона евро в екологични проекти и се очаква да бъде рехабилитиран блок 3.


Според Николай Тонев обаче компанията е забавила значително изграждането на инсталациите. По принцип срокът за завършване е около една година, а те го развиват вече 4 години, каза той. Този конфликт не е на личностна основа, Енел не спазват сроковете, а институциите са пасивни, каза Янка Петрова, председател на Общинския съвет на Гълъбово. Сигнализирали сме областната управа, после Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите, Министерството на икономиката и енергетиката, както и Министерството на околната среда и водите, каза Петрова. Ако нямаме резултат на ниво България, ще търсим международна подкрепа, добави тя.


От Енел по-рано обясниха, че са най-чистата централа в района и поискаха достъп до депото за азбест в Гълъбово. Кметът Николай Тонев е издал заповед за прекратяване достъпа на Енел до това дето, поради допуснатите от компанията слабости в изграждането му. Земята под депото обаче е собственост на италианската компания и те настояват за отмяна на тази заповед. Енрико Виале съобщи, че депото отговаря на критериите на МОСВ и на Регионалната инспекция по околна среда и води. Въпреки това според Николай Тонев азбестовото сметище не покрива изискванията на Община Гълъбово, тъй като не е изграден 80 см пласт, който да спира проникването на дъждовна вода в почвата.

От Енел са катогорични, че депото е отлично за експлоатация, но е оставено неподдържано след заповедта за прекратяване на техния достъп до него. Това азбестово сметище е най-сериозният замърсител в района, каза Майк Фостър, също изпълнителен директор на компанията. По думите му веднага след като Енел си възвърне достъпа до депото, ще предостави възможност на жителите на Общината да депонират там азбеста от домовете си.


И двете страни в конфликта отрекоха каквато и да било възможност причина за спора да е неразбирателство по въпроси, свързани със спонсорирането на предизборни кампании за предстоящия кметски вот.