Българският туризъм иска представителство в Москва
Българският туризъм иска представителство в Москва / netinfo

България да разкрие туристическо представителство в Русия предложи Националният борд по туризъм пред новоназначения посланик на страната ни в Москва Пламен Грозданов. До края на годината се очаква 200 000 руснаци да получат туристически визи за България. По инициатива на Конфедерацията на индустриалците и работодателите представители на бизнеса се срещнаха с дипломата. Една от основните пречки пред икономическите взаимоотношения между двете държави е липсата на нормални банкови и застрахователни отношения. Отрицателното търговско салдо с Русия може да се преодолее с включването на българския бизнес като доставчик или поддоставчик в мащабните регионални проекти, които правителството в Москва вече е одобрило.

Фирмите ни имат шанс да се включат и във възобновяването на доставките за оборудване на нефтената индустрия на Русия. Според посланик Грозданов може да се помисли и за създаване на смесени предприятия, които да произвеждат стоки и продукти не само за пазарите на двете страни, но и за трети държави. Пълна подкрепа на посолството ни ще получат българските компании, които решат да инвестират в Русия.

Виното, фармацията, козметиката и текстилът продължават да са атрактивни за руския потребител. Председателят на Националната лозаро-винарска камара Никола Николов каза, че до този момент няма официално съобщение за нарушения на български винопроизводители в Русия, макар, че на тамошния пазар има задържана българска продукция. Представителите на винарския бранш поставиха пред посланик Пламен Грозданов проблема със сертифицирането на продукцията си. Такъв има и пред производителите на текстил.

До края на годината ще се ревизират договорите на фирмите, които имат щандове в Промишления център на България в Москва и неизгодните ще бъдат разтрогнати, увери дипломата. Тъй като сградата, в която е разположен центъра е в доста окаяно състояние българският бизнес е предложил на Министерството на икономиката и енергетиката със свои средства да я ремонтира.