0% инфлация за август отчете статистиката
0% инфлация за август отчете статистиката / графика: НСИ

Месечна и годишна инфлация от 0% през август отчете статистиката. Индексът на потребителските цени не се е променил през осмия месец на година в сравнение с юли и спрямо същия период на миналата година, сочат данните на НСИ.

Инфлацията от началото на годината е минус 0.3%, а средногодишната инфлация за периода септември 2014 -август 2015 г. спрямо периода септември 2013 -август 2014 г. е минус 0.2%.

В групата на храните и безалкохолните напитки като цяло е отбелязан ръст от 0.6 на сто през август спрямо предходния месец и с 0.1 процента на годишна база. Цените на алкохола и тютюневите изделия също са нагоре - с 0.2 процента спрямо юли и с 0.9 процента в сравнение с миналото лято. Летните разпродажби водят до разнопосочни тенденции при дрехите и обувките, чиито цени са паднали за месец с 2.4 процента, а за година е отчетено повишение от 1.2 процента.

В сферата на жилищата - наеми, текущ ремонт и комунални разходи е отчетено незначително понижение на месечна база, а за година ценовият ръст е с 3.6 процента. При мебелите и електроуредите като цяло не се отчитат ценови движения в рамките на месец, но за последните 365 дни цените са се понижили с 0.2 на сто. Подобни са тенденциите и в здравеопазването, където обаче спадът на годишна база е по-голям - 1.9 на сто. В образованието също няма изменения на цените на месечна база, в сравнение с миналия август е отчетено поскъпване в рамките на 2.6 на сто.

При транспорта цените са паднали в разгара на лятото с 0.4 на сто, а спадът в сравнение с осмия месец на миналата година е 8.2 на сто. В сферата на съобщенията също няма движение в сравнение с предходния месец, а на годишна база цените са се понижили с 0.5 процента.

Развлеченията са ни излезли по-скъпи това лято в сравнение с миналото - с 1.2 процента, а спрямо месец по-рано през август поевтиняването е с 0.1 на сто. В ресторанти и хотели августовските цени са останали на юлските си нива, но на годишна база са се повишили с 1.3 на сто.