Над 20 хиляди тона боеприпаси трябва да бъдат утилизирани. Конкурсът за утилизация вече е обявен, а боеприпасите ще бъдат унищожени в Русе и край Габрово, информира зам.-министърът на отбраната Валентин Радев. Той присъства на честването по повод 40-годишния юбилей от създаването на полигон Змейово.

Утилизация на полигон Змейово не се извършва, за пореден път увери той. „Това е истина и ви го казвам освен като зам.министър и като специалист по боеприпаси. Няма да го повтарям повече".

По повод искането на гражданската инициатива „За чист въздух на Ст.Загора" полигонът да бъде затворен, заради подозренията, че е основен замърсител на въздуха в района, Радев отговори така:"приветствам всички граждански инициативи, така че сме зад тях. Но не сме зад тях, затова че полигонът замърсява. Няма такова нещо, и за да не ви го доказваме, ние ви казахме обратното-ето ви го полигона, всичко е открито, вие проверявайте, не ни вярвайте. Премиерът каза-има ли причина, аз го затварям.
Това поделение няма тайни от обществеността. Ние направихме и следващата крачка-всеки вече може да получи достъп до информация за фирмите, които имат дейност на територията на полигона".



Централният полигон е създаден на 1 октомври 1970 година. Първият изстрел със 100 мм полево оръдие БС-3 е произведен на 23 юли 1973 година.