Щетите, нанесени от бурята в края на миналата седмица върху сградата на Народно читалище „Светлина – 1861“ в Шипка, са огромни. Това каза пред журналисти председателят на културния институт Татяна Косекова. Тя посочи, че и преди това покривът на сградата е бил в недобро състояние, но след силната градушка има потрошени керемиди и огромен разлив – в двете помещения на галерията и във вътрешното пространство плочата е изцяло пропита с вода. 

След градушката има повредени керемиди и нови течове и над доскоро защитеното пространство на библиотеката, предаде кореспондентът на БТА Ралица Стефанова. Има избита капандура и счупен механизъм на прозорец, откъдето е влизала вода по време на бурята. „Състоянието е много тежко и имаме предписание до месец да бъдат спрени течовете“, посочи тя. По думите ѝ ако бъдат отстранени само щетите от градушката, това няма да бъде достатъчно, защото въпреки усилията на екипа на читалището през последните години, покривът е бил компрометиран. Площта му е 630 кв. м, а със собствени усилия и с помощта на местната общност, няма как да си позволим толкова голяма сума, колкото е необходима, каза Косекова. Тя посочи, че читалището ще подаде документи към Комисията за защита от бедствия и аварии, но няма как отпуснатите средства да бъдат достатъчни и изрази надежда да помогнат частни дарители. 

Тя подчерта, че културното наследство, което съхранява галерията, е значимо. През последните дни картините и скулптурите са били евакуирани, но няма как да те да продължат да бъдат съхранявани при подобни условия. 

Материални щети са нанесени и върху Етнографския комплекс „Чирпанлиевата къща“. Това е другата сграда, която читалище „Светлина“ стопанисва. За щастие листна маса е запазила част от покрива и там щетите не са чак толкова големи, колкото в основната сграда, но отново сумата за възстановяването им е непосилна за читалището. 


Татяна Косекова отбеляза, че екипът на читалището е осъществявал "страхотни кампании" и изрази надежда и този път да има хора, които да се отзоват и да помогнат за запазване на културното наследство, което има значение не само за Шипка, но и за цялата страна. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Ралица Стефанова/БТА