Държавният глава Румен Радев разговаря в президентската резиденция в Бояна с астронавта Майкъл Лопес-Алегрия, който е на посещение в България по повод Софийския фестивал за наука и изкуство „Ало, Космос! Говори България“. Това съобщиха от пресслужбата на президентството.



Като астронавт от Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство /НАСА/ Майкъл Лопес-Алегрия има десет излизания в открития космос и е национален рекордьор с прекараните 67 часа и 40 минути извън космически кораб. В срещата участва и посланикът на САЩ в България Кенет Мертен.

Стимулирането на интереса на младите българи към науката и космическите изследвания и тяхното значение за бъдещето на човечеството, бяха във фокуса на разговора. Държавният глава открои традициите и постиженията на България в изследването на космоса, интереса на много младежи у нас към естествените науки, както и значението на партньорството със САЩ в областта на научните изследвания, въвеждането на съвременни програми за обучение и трансфера на технологии.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня 
Йоана Димитрова, БТА