САЩ обяви нова награда от 5 млн. щатски долара за информация, водеща до ареста или осъдителната присъда на Ружа Игнатова. България повдига задочно обвинение спрямо криптокралицата. Това стана ясно на съвместен брифинг с участието на главния прокурор на България Борислав Сарафов и посланика на САЩ у нас Кенет Мертен.

„Предстои да бъде повдигнато задочно обвинение на Ружа Игнатова, което освен наказателната санкция спрямо нея, ще ни позволи да предприемем и необходимите дeйствия за конфискуване на незаконно придобитото от нея имущество със средствата, получени по престъпен начин от ръководената от нея финансова пирамида One Coin“, това каза главният прокурор Борислав Сарафов относно съвместното разследване на българската прокуратура и Федералното бюро по мащабната схема за финансови измами и пране на пари с участието на германската гражданка Ружа Игнатова. 

BBC: Таки е охранявал Ружа Игнатова

„Правителството на САЩ обяви нова награда в размер до 5 млн. щатски долара за информация относно Игнатова, водеща до ареста ѝ или осъдителна присъда“, заяви посланик Кенет Мертен.

По думите му Игнатова се издирва в САЩ и Германия за участието ѝ в една от най-широкомащабните схеми за измама в историята. Схема, чрез която от жертвите са били отнети чрез измама над 4 млрд. щатски долара.


„ Две седмици, след като ѝ е повдигнато обвинение през октомври 2017 г., Игнатова отпътува от София до Атина, за да избегне арест. Оттогава тя се укрива от правосъдието. През 2022 г. тя бе добавена в списъка на ФБР с 10-те най-издирвани бегълци в света“, допълни той.

И уточни, че по-късно днес ще разяснят подробности как гражданите могат да подадат сигналите си.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня