Предложението на финландското правителство за временно отхвърляне на кандидатите за убежище, пристигащи през границата на страната с Русия, може да бъде прието от парламента, ако бъдат направени някои изменения, заяви във вторник влиятелна комисия от законодатели, пише Reuters.

Съобщението на председателя на конституционната комисия проправя пътя за одобряване на спорното предложение при гласуване в пленарна зала по-късно.

През май правителството представи закон, който позволява на граничните служители да не допускат мигранти, пристигащи през дългата, гориста граница с Русия, да търсят убежище, въпреки че призна, че законът ще бъде в противоречие с ангажиментите в областта на правата на човека.

Финландия смята, че Москва насърчава преминаването на границата в отмъщение за присъединяването на Хелзинки към НАТО, който подкрепя Украйна срещу руската инвазия. Кремъл отрича това твърдение, а през последните месеци са пристигнали много малко мигранти.


Въпреки че законът явно противоречи на принципите, включени в международните споразумения за правата на човека, той все пак е оправдан като временен извънреден закон при тези обстоятелства, заяви на пресконференция председателят на комисията Хейки Вестман.

За да бъде приет законът, той трябва да бъде придружен от процедура, даваща възможност на отхвърлените да обжалват решението, добави Вестман, който принадлежи към управляващата Национална коалиционна партия.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня