Европейското първенство по футбол е събитие, което събира на едно място най-добрите играчи от целия континент. Освен невероятната игра, която ни подаряват обаче, тези спортисти също така пленяват сърцата на феновете със своя чар и привлекателност. Тази година няма да е изключение, а ето че дори ще бъде по-горещо от всякога.

Турнирът не само ще демонстрира техните умения на терена, но и ще бъде празник за очите. Всеки фен си има любимец, но ние от Edna сме тук, за да ви представим най-сексапилните футболисти на Европейското по футбол 2024. Те съчетават в себе си атлетичност, стил и харизма, които не оставят никого безразличен.

Пригответе се да видите кои са най-привлекателните играчи, които ще ни радват през следващите седмици. От класическите красавци до новите звезди, тези футболисти определено ще ви накарат да гледате мачовете с още по-голям интерес. Нека да започнем нашето пътешествие в света на футболната красота и чар!

Джуд Белингам

Джуд Белингам, роден на 29 юни 2003 г. в Стаурбридж, Великобритания, е изгряваща звезда в света на футбола. Като професионален халф, той играе за Реал Мадрид и националния отбор на Англия. Започва кариерата си в школата на „Бирмингам“, където на 16 години става най-младият дебютант в мъжкия отбор.

 


През 2020 г. преминава в Борусия Дортмунд, а през 2023 г. Реал Мадрид плаща над 100 милиона евро за трансфера му. Белингам веднага се утвърждава като ключова фигура в отбора на Карло Анчелоти, впечатлявайки с 21 гола и 10 асистенции през сезона, включително решаващи голове в Ел Класико.

  Килиан Мбапе
 

Килиан Мбапе, роден на 20 декември 1998 г. в Бонди, близо до Париж, е един от най-добрите футболисти в света, известен със своята скорост. Започва кариерата си в Монако през 2015 г., където печели титлата в Лига 1. През 2017 г. преминава в Пари Сен Жермен за €180 милиона, превръщайки се във вторият най-скъп играч в историята и най-скъпият тийнейджър. В ПСЖ Мбапе печели пет титли от Лига 1, три купи на Франция и извежда клуба до финала на Шампионската лига през 2020 г.

През 2024 г. Мбапе подписва с Реал Мадрид и бързо се утвърждава като ключов играч и капитан на френския национален отбор. Той изумява футболната общност със своите 26 гола в първия си сезон за Монако и продължава да впечатлява на международната сцена, включително с изключителното си представяне на Световното първенство през 2018 г. В Реал Мадрид Мбапе продължава да показва невероятната си класа, превръщайки се в един от най-ярките футболни таланти на нашето време.
 

  Йошко Гвардиол 

Йошко Гвардиол, роден на 23 януари 2002 г. в Загреб, Хърватия, е един от най-обещаващите млади защитници в световния футбол. На 20 години той се присъединява към Манчестър Сити и се утвърждава като ключов играч в националния отбор на Хърватия. Гвардиол впечатли с изключителното си представяне на Световното първенство в Катар, където игра във всички мачове и отбеляза гол в сблъсъка за третото място срещу Мароко, превръщайки се в най-младия голмайстор на Хърватия на световни първенства.

 



 Върджил Ван Дайк

Върджил ван Дайк, роден на 8 юли 1991 г., е холандски футболист, който се утвърдил като един от най-добрите защитници в световния футбол. Неговата професионална кариера започва през 2011 г. в Гронинген, след което преминава в Селтик през 2013 г., където печели две шампионски титли и една купа на Шотландия. През 2015 г. Ван Дайк привлича вниманието на Саутхемптън, а през януари 2018 г. трансферът му в Ливърпул се превръща в рекорден за защитник заради сумата от 75 милиона паунда.
 


Антоан Гризман 

Антоан Гризман, роден на 21 март 1991 г. в Макон, Франция, е френски футболист, който играе като нападател за Атлетико Мадрид. Кариерата му започва в местния клуб в Макон, след което преминава през няколко неуспешни пробни периода в по-големи клубове. През 2005 г. след силно представяне в контролен мач срещу Пари Сен Жермен, той получава предложение от Реал Сосиедад. Там Гризман дебютира през сезон 2009/10, помагайки на отбора да се върне в испанския елит. С времето интересът към него от големи клубове нараства, но той остава верен на Сосиедад, докато през 2014 г. не преминава в Атлетико Мадрид.

На международната сцена Гризман печели европейското първенство до 19 години през 2011 г., а през 2016 г. е обявен за голмайстор на Европейското първенство. На Световното първенство през 2018 г. играе ключова роля, отбелязвайки 4 гола, включително във финала срещу Хърватия, което помага на Франция да спечели титлата. 



Уилям Салиба

Уилям Салиба, роден на 24 март 2001 г., е изключителен френски централен защитник, който в момента играе за Арсенал и националния отбор на Франция. На 23 години той се утвърждава като един от най-добрите защитници в света. Присъединява се към Арсенал през 2019 г. от Сент Етиен за £27 милиона, след което е изпратен под наем във Франция, за да натрупа опит в Ница и Марсилия. През 2022 г. Салиба прави своя дебют за Арсенал и се превръща в ключов играч в отбора на Микел Артета, като през този сезон поставя рекорд във Висшата лига, играейки всички 38 мача без да пропусне минута, което прави общо 3420 минути.

През своята кратка, но забележителна кариера, Салиба демонстрира изключителни умения в защитата, запазвайки 18 чисти мрежи и формирайки страхотно партньорство с Габриел Магалаес, което помага на Арсенал да стане най-добрата защита в дивизията с допуснати само 28 гола през сезона. Неговото доминиращо присъствие и дисциплинирана игра на терена го правят незаменим за Арсенал. Освен способностите си като защитник, Салиба показва и невероятна прецизност в подаванията. Въпреки крехката си възраст, той играе с увереността на опитен професионалист и получава признание от множество експерти и медии.


 
edna.bg