Къде все още може да се почива изгодно и с добро качество? Актуално проучване на Института "Аленсбах" отговаря на този въпрос еднозначно - в България. Защото там хотелите и ресторантите са наполовина по-евтини, отколкото другаде в Европа, пише Deutsche Welle.

За германците Италия си остава най-предпочитаната дестинация за почивка в чужбина, сочат данните от проучването. Според статистическите данни отдихът там все още предлага и някои възможности за икономия на средства.

За германските граждани ресторантите и нощувките в Италия излизат средно с 5% по-евтино от тези в самата Германия. Данните са сравнявани на базата на сведения за месец април 2024 година.

В България е най-изгодно

В някои други страни от Южна Европа възможностите за икономии са значително по-големи – например в Испания (минус 26%), Португалия (минус 32%) и Турция (минус 41%). Най-евтино сред сравняваните туристически дестинации обаче е в Югоизточна Европа – в Албания (минус 54%)  и България (минус 55%), отбелязва АРД.


В България и Албания също има множество хубави плажни ивици, но хотелите и ресторантите не изпразват кесията, защото са наполовина по-евтини от тези в Германия.

В Полша и Чешката република туристите са плащали с 18% по-малко за ресторантски и хотелски услуги през март, отколкото в Германия, и със 17% по-малко в Хърватия и Кипър. В Гърция те са били дори с 21% по-малко в сравнение с разходите в Германия. Черна гора и Румъния са били още по-евтини: Там престоят в хотел и посещението на ресторант са стрували с около 46% по-малко, отколкото в Германия.

На север е по-скъпо

Който е решил да пътува на север, ще трябва да предвиди повечко пари за летния си отдих. В Дания хотелите и ресторантите са с една трета по-скъпи от тези в Германия (плюс 33%). В Норвегия, която не е член на ЕС, основните разходи за почивка са с една четвърт по-високи (плюс 23%).

Сравнително евтино, според данните, цитирани от АРД, е в Швеция. Там разходите на почиващите от Германия са само с 2% по-високи от тези в родината им. Най-скъпата държава за туристи обаче несъмнено е Швейцария. Храната, напитките и нощувките там са с цели 49% по-скъпи от тези в Германия.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня