/ istock
112 града ще получат финансиране, за да премахнат емисиите си до 2030г.
Група от 112 града, които имат за цел да премахнат нетните си емисии на парникови газове до 2030 г., ще се нуждаят от инвестиции в размер на 650 млрд. евро, за да изпълнят ангажимента си, се казва в сряда в инициатива на Европейския съюз, пише Reuters.

Като част от мисията на ЕС "100 неутрални по отношение на климата и интелигентни градове", целта на градовете за нулеви нетни емисии е по-амбициозна от тази на повечето правителства, тъй като 27-те държави от ЕС и Великобритания са определили срок до 2050 г.

След като 377 града кандидатстваха за участие в програмата, бяха избрани 100 от блока и 12 от асоциираните страни, които разработват план за климата с подкрепата на ЕС и консултантската фирма с нестопанска цел "Банкери без граници" (BwB).

След това този проект се превръща в инвестиционен план, който се оценява от Европейската комисия и независими експерти, преди градът да получи потвърждаване на този факт.

До момента 33 града са подписали своите планове, включително Лион, Севиля, Малмьо, Лисабон и Флоренция, като се очаква през октомври да бъдат одобрени още градове. Проектите могат да включват модернизиране на сградите, за да бъдат по-енергийно ефективни, и адаптиране на инфраструктурата, за да издържа на по-екстремни метеорологични явления.

"В миналото градовете не са били значими партньори на частния сектор, но напредъкът може да бъде много по-бърз, ако частният капитал участва по-активно", казва Алисън Лоб, изпълнителен директор на "Банкери без граници".

За да подпомогне набирането на парични средства, в сряда ЕС стартира "Хъб за градски капитал в областта на климата", който ще използва гаранциите на националните правителства за привличане на частно финансиране и ще обединява малки проекти, които обикновено трудно биха получили достъп до индивидуално финансиране.

Публичното и частното финансиране може да бъде под различни форми, включително създаване на местни инвестиционни фондове или издаване на облигации за финансиране на определени проекти. BwB заяви, че близо 50 инвеститори вече са проявили интерес да инвестират, след като газопроводът бъде готов.

Европейската инвестиционна банка ще си сътрудничи с центъра, за да предоставя финансови и технически съвети на градовете, които да им помогнат да изпълнят съответните си планове.

"ЕИБ предоставя повече от една четвърт от кредитите си на градовете и като европейска банка за климата имаме желание да работим с градовете, за да им помогнем да реализират инвестициите си в областта на климатичната неутралност", заяви вицепрезидентът на ЕИБ Тереза Червинска.

Според Международната агенция по енергетика градовете допринасят значително за изменението на климата, като произвеждат 70% от световните емисии на CO2 - от промишлеността и потреблението на енергия в сградите до транспортните системи, базирани на изкопаеми горива.

Хората, живеещи в градовете, също са силно изложени на изменението на климата. Почти половината от градските училища и болници в Европа се намират в градски "топлинни острови", където гъстите струпвания на сгради и пътища поглъщат топлината и повишават температурата повече, отколкото в зелените площи, което излага уязвимите хора на по-голям риск от смърт поради топлинен стрес.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Reuters