Продуцентите на филма „Гунди – Легенда за любовта“ Андрей Арнаудов и Иван Христов говориха специално пред Gong.bg на специалната предпремиера за медиите. Двамата коментираха трудностите при осъществяването на този проект. Също така споделиха и каква е ролята на съпругата на Георги Аспарухов - Величка Маркова, в направата на филма.

"Страшно много усилия и време ни костваше. Още от самото начало Иван посвети много време на работата с Емо Бонев, след като той дойде и ни предложи да направим заедно филма. Паралелно с това може би две години, след като започна този процес, започна и процесът в нашата глава как да го реализираме. Трябваше много организация и средства, с които ние не разполагахме. Това е най-скъпият български филм след 89-а година. И всичко това с намирането на правилните хора, правилният екип, всички тези стотици хора, които са в направата му, това беше много дълъг процес и се надяваме резултатът да си заслужава“, сподели Андрей Арнаудов.

Двамата коментираха и какви рискове крие направата на филм за легенда като Гунди и дали са имали опасения през целия този процес: „И до ден днешен имаме притеснения дали филмът ще докосне българите по начина, по който ние искаме. С всяка следваща прожекция, която правим предварително, нашите опасения намаляват все повече. Отговорността е наистина огромна. Емил Бонев дойде при нас преди 8 години, когато имахме успешни телевизионни формати, но киното и телевизията са два съвършено различни свята. Ние за тези осем години, преди да си позволим да направим Гунди, направихме три сезона на един сериал, три сезона на друг сериал. Та чак тогава си позволихме да повярваме, че можем да намерим правилния път към тази задача. Вярвам, че пътешествието ще завърши успешно“, разказа Иван Христов.

"Страхове сме имали, но винаги сме имали и една яснота, че трябва да се свърши, както трябва. И когато изскачаха нови неочаквани препятствия или разходи никога не сме имали съмнение, че трябва да направим нещата, както трябва. По-добре да не го захващаш, ако не си готов да стигнеш до края", заяви Андрей.

"Ние сме получили толкова много откази, че това в някакви моменти действаше демотивиращо. Ако този филм постигне успех, ще проправи един път да се правят по-големи и по-качествени неща", допълни продуцентът.

Иван Христов обърна внимание и на спонсорите и колко трудно се събират средства за подобен огромен проект, но и как има хора, готови веднага да помогнат:

"Компании с милиарди бюджет отказаха да ни дадат суми за по 20, 30 или 40 хиляди. От друга страна в офиса ни идваха хора, които без да ни познават, искаха да ни дадат по хиляда или две хиляди лева. Веднъж дойде един господин от Бургас, седна на масата и ни каза, че иска да ни даде 20 хиляди лева. В такъв случай ти усещаш, че има такава тяга и енергия, която те задължава още повече.

Съвсем съзнателно никога не се обърнахме към „сините“ общности и фенове, по този начин можеше да изцапаме идеята. Можехме да постигнем точно обратния ефект. Когато правиш филм за толкова голям човек да остане кофти привкус. Нямаме тази култура в България"

А какво ще приемат като успех Христов бе категоричен: "За успех ще приемем това което се случи в залата, 120 човека от всички медии – плакаха, смееха се и аплодираха. Това ще приемем за успех".

"Изключителна е ролята на Величка Маркова, защото тя работи през целия процес с Емил Бонев. Имали са безброй много срещи. Тя вкара и нас в техния свят", разкрива Арнаудов.

"Това е една велика личност и много се радвам, че филмът ще представи, както Георги Аспарухов, както и неговата съпруга Лита Маркова. Тя каза толкова много неща, тя е консултант и на нашия сценарий. Две неща, които каза, ще останат завинаги. Едното е, че се доверява на Междинна станция, защото тя чрез този филм ще покани цяла България в живота си и дома си. Скоро, преди една седмица, когато говорих с нея по телефона и тя ми каза: „Моля те, кажи ми, личи ли, че Георги много обичаше Андрей?“ И аз отговорих, че според мен си личи във всяка сцена от филма. А тя каза: „Много ми е важно това, защото на премиерата на 9-и октомври Андрей Аспарухов ще се запознае с баща си“. Ние правим този филм за милиони хора, но едновременно с това, той е най-важен за един от тях. И това са двете реалности. Какво друго можеш да кажеш? Нищо", разказа Иван Христов.

"Нашите лични мотиви са доста близки. Големи са тези, които си сбъдват мечтите си, а велики са тези, които сбъдват мечтите на другите. Този филм е една сбъдната мечта на татко ми, дядо ми, на нашите родители, които част от тях не са сред нас. Правим го за тях", допълни той.

„Гунди – Легенда за любовта“ тръгва по кината на 18 октомври, продуценти са Иван Христов и Андрей Арнаудов от „Междинна станция“, а Нова броудкастинг груп са ексклузивен медиен партньор.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
Gong.bg