/ Георги Димитров

Пълна зала и много емоции на специалната предпремиера на филма "Гунди – Легенда за любовта", която се състоя в столичното кино "Одеон". 

"За нас е чест да пренесем тази памет, защото всичко, от което се нуждаем, е любов". Това сподели сценаристът на филма Емил Бонев. 

Бонев обяви, че историите във филма са споделени от Лита Маркова, съпругата на Георги Аспарухов. "Тя ме допусна в спомените си, разказа ми живота си, сподели любовта си към Георги Аспарухов. Лита Маркова ни припомни колко много е обичан един от най-известните българи през 60-те години на миналия век. Цяла България е обичала Георги Аспарухов", коментира той и допълни:

"В телефона си имам записи, които са по години от 59-та до 71-ва година. Много казани думи. Лита Маркова познава сценария и го е чела. Срещал съм се със сестрата на Георги Аспарухов и неговия зет, срещал съм се с Андрей Аспарухов, всички футболисти и техни роднини, които са сред нас. Лично аз също си го спомням, гледал съм го на живо. Всичко, което може да се прочете е прегледано и е в тези 144 страници". 

Сценаристът призна, че филмът нямаше да се случи, ако не бяха Иван Христов и Андрей Арнаудов, които са продуценти на продукцията. "Преди седем години те обещаха. Заложиха имената си, лицата си, парите си и изпълниха думата си, поклон", заяви той. 

Dariknews.bg

Иван сподели от своя страна, че има две основни цели при реализирането на филма.

"Първата, с нея ние бихме искали да направим най-мащабния филм от 1989 година насам. Смятаме, че Георги Аспарухов е име, което заслужава това. Зрителите на България заслужават да изгледат един филм, който да ги докосне емоционално и да ги накара да се гордеят, че са българи. Втората цел, която си поставяме, обичаме да я наричаме свръхзадача. Тя е свързана с българската национална памет. Смятаме, че най-големия капитал на България е нейният народ, смятаме, че Гунди е част от този народ. Всеки един от нас има отговорност за запазване на националната памет. Свръхзадачата е да използваме киното като инструмент, да знаем какви сме били, какви може да бъдем и какви трябва да бъдем. Да знаем, че Гунди е част от нас и всеки един от нас носи част него“, сподели Иван. 

„Гунди – Легенда за любовта“ с гала премиера в Пловдив

Режисьорът на филма Димитър Димитров пък сподели, че е много щастлив, че този филм се сбъдна. "Стана моя мисия, с която живея вече две години. Беше много трудно да се изберат точните моменти, защото покрай него има много истории. След като започнахме снимките всичко мина гладко", каза сценаристът.

Dariknews.bg

Павел Иванов, който превъплъти в ролята на Георги Аспарухов сподели: „За мен най-трудната сцена за заснемане в партньорство с Александра Свиленова беше предложението за брак".

Dariknews.bg

"За мен целият процес беше емоционален. Като започнем със срещата със самата Величка Маркова на първия снимачен ден и минем през цялата парабула на нашите персонажи. Най-емоционалният момент за мен беше една превратна точка на взаимоотношенията между Маркова и Гунди, където взимат важни решения за продължаването им", каза Александра Свиленова, която влезе в образа на жената на Гунди. 

Иван сподели, че преди 8 години, Емил Бонев е отишъл при него с папка, в която на първата страница е бил Павел Иванов и му е казал: „Това е нашият Гунди“.

Бюджетът на филма е над 4 млн. лв. По думите на Андрей те са преминали през труден път за реализирането му.

Филмът има три жанра. В началото е романтична комедия, след това драма и накрая трагедия.

Нова броудкастинг груп е ексклузивен медиен партньор.
 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня