/ БГНЕС
Ливанското движение „Хизбула“, чийто лидер Хасан Насралла беше елиминиран от израелските сили при въздушен удар в южното предградие на ливанската столица Бейрут, е един от основните врагове на Израел, припомня Франс прес.

Тази политическа и военна формация, създадена, въоръжена и финансирана от Иран,  влезе в кървав конфликт с Израел през 2006 г., който травмира Ливан, но по време който „Хизбула“ консолидира силата си.

След атаката от 7 октомври миналата година, извършена от палестинското движение „Хамас“ срещу Южен Израел, и началото на войната в ивицата Газа, „Хизбула“ реактивира фронта по границата със Северен Израел, в подкрепа на палестинския си съюзник.

Трансграничните сблъсъци се изродиха в почти повсеместен конфликт в началото на тази седмица, когато Израел започна кампания на масирани бомбардировки по бастиони на „Хизбула“ в Южен и Източен Ливан, както и в южните предградия на Бейрут.

През предходните месеци Израел значително отслаби ливанското движение, като елиминира един по един неговите най-висши командири, сред които и военния му ръководител Фуад Шукр, убит през юли при въздушен удар в южно предградие на Бейрут.

Потвърждението на смъртта на лидера на „Хизбула“ е безпрецедентен удар, нанесен на движението.

33-дневната война

"Партията на Бога", както се превежда името на „Хизбула“, беше създадена през 1982 г. в разгара на израелската инвазия в Ливан. Тя беше сформирана по инициатива на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция – идеологическото крило на Ислямска република Иран.

„Хизбула“ се наложи като лидер в борбата срещу Израел, който прогресивно отстъпваше, докато накрая през 2000 г. се изтегли от Южен Ливан след 22-годишна окупация.

Оттогава няколко епизода на насилие противопоставиха „Хизбула“ на Израел. Кулминацията им беше войната през 2006 г., разразила след отвличането на двама израелски войници на границата между Израел и Ливан. Израел започна тогава голяма офанзива. Войната продължи 33 дни и в нея загинаха 1200 ливанци, главно цивилни, както и 160 израелци, повечето военни. Резолюция 1701 на Съвета за сигурност на ООН, която сложи край на войната, постанови, че само ливанската армия и Сините каски на ООН трябва да бъдат разгърнати в Южен Ливан. Но „Хизбула“ запази своето присъствие в региона, където, според експерти, е прокопала цяла мрежа от тунели. „Хизбула“ е укрепила и арсенала си, който включва управляаеми ракети. Движението твърди, че разполага с 100 000 бойци.

Основните институции на "Хизбула" са базирани в южно предградие на Бейрут след убийството от Израел през 1992 г. на предшественика на Хасан Насралла Абас Мусау.

Регионална експанзия

„Хизбула“ е най-влиятелната от формациите в „Оста на съпротивата“, сформирана от Иран срещу Израел и обединяваща „Хамас“, йеменските бунтовници хуси и иракски групировки. Движението подкрепи военно и режима на сирийския президент Башар Асад в гражданската война в Сирия.

Бойците на „Хизбула“ се калиха в битки в Сирия, но откакто фронтовите линии в тази страна са замразени, ливанското движение намали присъствието си там.

„Играч от тежка категория“ в Ливан

След края на ливанската гражданска война (1975-1990) „Хизбула“ беше единствената формация, която запази оръжията си в името на съпротивата срещу Израел. Движението се наложи като незаобиколима политическа сила в Ливан, а неговите критици го обвиняват, че представлява „държава в държавата“. Хасан Насралла беше смятан за най-влиятелния човек в Ливан.

„Хизбула“ е част от правителството, а също и от парламента на Ливан, в който нито неговият лагер, нито лагерът на неговите противници имат абсолютно мнозинство. Вече близо две години това пречи на избирането на нов президент на страната.

Популярността на „Хизбула“ и нейното нарастващо влияние сред шиитската общност се дължат на изградената голяма мрежа от училища, болници и асоциации в услуга на нейните членове и привърженици.

През 1997 г. САЩ поставиха „Хизбула“ в списъка си на терористичните организации и наложиха на движението икономически и банкови санкции.

Два едновременни атентата на 28 октомври 1983 г. в Бейрут отнеха живота на 241 американки морски пехотинци и на 58 френски парашутисти. Тези атаки са приписвани на „Хизбула“, както и взимането на западни заложници по време на войната в Ливан.

От 2013 г. ЕС смята въоръженото крило на „Хизбула“ за терористична организация.

Движението е обвинявано и, че е замесено в убийството на бившия ливански премиер Рафик Харири. За това престъпление двама членове на „Хизбула“ бяха осъдени през 2022 г. задочно на доживотен затвор.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Габриела Големанска/БТА