Проучване на стартъпа за автономно корабоплаване Orca AI показа във вторник, че световната индустрия за търговско корабоплаване би могла да намали въглеродните си емисии с 47 милиона тона годишно, ако използва изкуствен интелект за морска навигация, пише Reuters.

Според доклада използването на технологията би могло да намали необходимостта от маневри и отклонение от маршрута при близки срещи с високорискови морски обекти като плавателни съдове, буйове и морски бозайници, като предупреждава екипажа в реално време.

Корабоплаването, което е отговорно за осъществяването на около 90 % от световната търговия, допринася за близо 3 % от световните емисии на въглероден диоксид. Очаква се този дял да нарасне през следващите години, освен ако не бъдат въведени по-строги мерки за контрол на замърсяването.

Международната морска организация има за цел да намали емисиите с 20 % до 2030 г. - цел, която е застрашена от продължаващата криза в Червено море.


"В краткосрочен план това може да доведе до по-малък брой членове на екипажа на мостика, а тези, които са на мостика, ще имат намалено работно натоварване и ще отделят повече внимание за справяне със сложни навигационни задачи, оптимизиране на плаването и намаляване на горивото и емисиите", заяви пред Ройтерс главният изпълнителен директор на Orca AI Ярден Грос.

"В дългосрочен план това ще отвори вратата към напълно автономно корабоплаване."

Според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие глобалните емисии на въглероден диоксид от корабоплаването са достигнали приблизително 858 млн. тона през 2022 г., което е незначително увеличение спрямо предходната година.

Проучването на Orca AI показва, че годишно се съобщава за средно 2976 морски инцидента.

Според доклада на Orca AI намаляването на отклоненията от маршрута може да помогне на корабите да спестят 38,2 милиона морски мили годишно от пътуванията си, което ще спести средно 100 000 долара разходи за гориво на кораб.

AI може също така да намали броя на близките срещи с 33% в открити води, се казва в доклада.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Reuters