Съобщения на мобилните телефони са от платформата на Google за известяване
Системата BG Alert не е била задействана преди земетресението в Асеновград снощи, съобщи за БНР Александър Джартов, директор на "Пожарна безопасност и защита на  населението".

Той обясни, че получените снощи съобщения на мобилните телефони са от платформата на Google за известяване.

След земетресението в Пловдивско: Не всички телефони са получили предупреждение

"BG Alert не беше задействана предвид факта, че тя е предназначена да известява в случаите, в които имаме предварителна информация, че предстои да се случат определени събития или явления. Земетресенията не са сред тези събития, те не подлежат все още на прогнозиране, така че системата не беше задействана. Възможно е гражданите да са получили особено тези, които използват устройства с операционна система Андроид, съобщения от Google. Те се развили функционалност, която позволява, когато на множество устройства бъде засечено движение или вибрация на база на съответните алгоритми, да бъдат известени, че всъщност се случва земетресение".

"Системата BG Alert може да бъде използвана само в случаите, в които можем да прогнозираме явление. Имаме предварителна информация, че се случва или предстои да се случи някое явление", уточни Александър Джартов. 


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

 
БНР