„Вояджър 1“ - най-отдалеченият от Земята обект, създаден от човека - отново направи контакт с радиомрежата на дълбокия космос след половин година "тишина". Той се носи към Земята от междузвездното пространство, на разстояние 24 милиарда километра.

Учените от НАСА са въодушевени, съобщи Science Alert.

"Върнахме се, бейби!" - гласи публикация на НАСА в социалната мрежа Х от 15 юни.

"Нашият космически апарат "Вояджър 1" провежда нормални научни операции за първи път от ноември 2023 г. насам. И четирите инструмента - които изследват плазмените вълни, магнитните полета и частиците - връщат използваеми научни данни".
 

За първи път от много месеци насам 46-годишната сонда може да сподели всичко, което изследва на почти мразовитите гранични територии на нашата Слънчева система, извън влиянието на Слънцето.

През ноември 2023 г. "Вояджър 1" изведнъж започна да изпраща произволни показания, които нямаха никакъв смисъл за учените.


Проблемът изглежда се дължеше на малък, повреден чип в бордовата система за памет на сондата, вероятно причинен от старост или от енергийни частици в междузвездното пространство.

Тъй като технологията на борда на "Вояджър 1" е остаряла, инженерите на НАСА трябваше да се консултират с ръководства от 70-те години на миналия век, за да се опитат да заобиколят проблема.

На 19 май екипът на НАСА успя да накара два от четирите научни инструмента на борда на сондата да върнат на Земята четливи данни.

"Подобно на това, когато ви спре токът и трябва да обиколите цялата си къща, за да пренастроите цялата си електроника... В общи линии това правим с екипа ми в момента", се обяснява в официалният акаунт за "Вояджър 1" в X.

Сега и четирите научни инструмента на борда на сондата за изследване на дълбокия космос отново могат да връщат използваеми данни на нашата планета.

"Вояджър 1" и неговият брат "Вояджър 2" изследват област от космоса, в която никога досега не е попадал директно обект, създаден от човека, така че липсата на каквито и да било данни е доста неприятна за учените.

Тези сонди са единственият начин, по който те могат директно да изследват междузвездната среда, и техните измервания вече разкриха важни подробности за това как е оформена нашата Слънчева система и докъде се простира "слънчевият балон" на Слънцето. Въпреки че често се казва, че сондите "Вояджър" са "напуснали Слънчевата система", те са напуснали само хелиопаузата и все още не са стигнали до хипотетичния облак на Оорт, за който се смята, че е най-външната зона на нашата гравитационно свързана система.

За съжаление и двата "Вояджър"-а никога няма да стигнат до ледения ръб в изправност, тъй като генераторите им на борда продължават да губят мощност. При сегашната си скорост експертите от НАСА прогнозират, че на "Вояджър 1" ще са му необходими три века, за да достигне облака на Оорт. За да стигне до другата страна на облака, ще са необходими още 30 000 години.

Инженерите прогнозират, че до 2025 г. "Вояджър 1" ще има поне един все още работещ инструмент и ще може да продължи да говори по мрежата на НАСА за дълбокия космос до 2036 г. Всичко зависи от това колко енергия е останала на сондата дотогава.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС