Космическият апарат „Вояджър-1“ на НАСА
Космическият апарат „Вояджър-1“ на НАСА / Gulliver/Getty Images
Космическата сонда "Вояджър 1" на НАСА претърпя компютърна грешка, която причини срив в комуникацията между 46-годишната сонда и нейния екип на Земята.

Инженерите в момента се опитват да разрешат проблема, тъй като стареещият космическия апарат изследва непозната космическа територия по външните граници на Слънчевата система.

В момента "Вояджър 1" е най-отдалеченият космически кораб от Земята на около 24 милиарда километра, докато неговият близнак "Вояджър 2" е изминал повече от 20 милиарда километра от нашата планета. И двете сонди са в междузвездното пространство и единствените, които някога са оперирали отвъд хелиосферата.

Първоначално проектирани да издържат пет години, сондите "Вояджър" са двата най-дълго работещи космически кораба в историята. Техният изключително дълъг живот означава, че са предоставили допълнителна информация за нашата слънчева система и извън нея, след като постигнаха предварителните си цели да летят до Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун преди десетилетия.

Но техните неочаквано дълги пътувания не минават без предизвикателства.

"Вояджър 1" има три бордови компютъра, включително система за данни за полета, която събира информация от научните инструменти на космическия кораб и я обединява с инженерни данни, които отразяват текущото техническо състояние на сондата. Контролът на мисията на Земята получава тези данни в двоичен код или серия от единици и нули
БГНЕС