Общинският съвет в Пловдив трябва да реши дали да подкрепи с декларация завръщането на Панагюрското златно съкровище за постоянно в Пловдивския археологически музей
Мястото на Панагюрското златно съкровище е в Националния исторически музей. То е собственост на държавата. Това каза министърът на културата Найден Тодоров в „Тази сутрин“ по btv.

В четвъртък Общинският съвет в Пловдив трябва да реши дали да подкрепи с декларация завръщането на Панагюрското златно съкровище за постоянно в Пловдивския археологически музей.

Министърът обясни, че когато съкровището е открито в Панагюрище, то първо е заведено в местния музей. След това е прехвърлено в Пловдив, но е уведомен и НИМ.

Изящество и чисто 23-каратово злато: Вижте копието на Панагюрското златно съкровище (СНИМКИ)


„Националният музей може да го презентира по-добре пред света. Това съкровище беше в Лувъра, беше в Британския музей, предстои излагането му в Гети музея в Лос Анджелис. Това може ли един регионален музей да го направи?“, каза Тодоров.

Той уточни, че в РИМ Пловдив има малко над 20 служители, а бюджетът на музея е няма 1 милион лева. За сравнение НИМ има над 150 служители и над 5 млн. бюджет.

„Панагюрското златно съкровище е национална ценност. За мен националната ценност трябва да бъде презентирана по света“, допълни той. В същото време Тодоров уточни, че музеят в Пловдив получава пари от пътуванията на съкровището по света.

Той определи казуса като „измислен“ и каза, че връщането му в Пловдив няма да е градивно действие. Панагюрското златно съкровище попада в Пловдивския археологически музей преди 75 години. Тогава е намерено от трима братя при изкопни дейности за добив на глина.

„Когато едно такова съкровище е открито някъде и се заведе първо в дадена инвентарна книга, то трябва да си остане тук. Това се е случило в Регионален археологически музей Пловдив“, коментира общинският съветник Борислав Инчев от „BraVo, Пловдив“.
 
Панагюрското съкровище е част от изложба на Британския музей в Лондон

Находката няма аналог и е изключително ценна
. „Смята се, че е изработено за някой от диадохите или генералите на Александър Македонски или неговите наследници. Други смятат, че самият Александър Македонски е пиел от тези съдове“, коментира Калоян Даяров от РАМ Пловдив.

Съкровището се превръща в емблема - изображение на негов ритон краси фасадата на пловдивския археологически музей. Авторът на идеята за връщането на античното злато в Пловдив твърди, че това е морален акт. То се съхранява предимно в София.

Решението за подновяването на договора зависи от директора на археологическия музей, а той отказа коментар пред камерата. От община Пловдив обаче са категорични, че съкровището е собственост на Регионалния исторически музей в Пловдив.

Панагюрското златно съкровище има три копия - те са изложени в Пловдив, Панагюрище и София. Оригиналът се пази в Националния исторически музей в София.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
btv