Във вторник Сенатът на Тайланд прие на окончателно четене закон за равенство между половете, който проправя пътя към признаването на еднополовите двойки като първата държава в Югоизточна Азия, пише Reuters.

Законопроектът се приема след повече от две десетилетия усилия на активисти и политици, след като предишните проекти не стигнаха до парламента.

Сега той получи подкрепата на 130 от 152-ма присъстващи сенатори, при 18 въздържали се и четирима гласували "против".

Документът ще бъде изпратен за подпис на крал Рама Десети. Законът влиза в сила 120 дни след публикуването му в тайландския Държавен вестник.


Защитниците на ЛГБТ наричат този ход "монументална стъпка напред", тъй като Тайланд ще бъде първата страна в Югоизточна Азия, която ще приеме законодателство за равенство на браковете, и третата територия в Азия след Непал и Тайван.

"Много се гордеем, че влизаме в историята", заяви Плейфа Киока Шодлад, член на парламентарната комисия за еднополовите бракове.

"Днес любовта победи предразсъдъците ... след като се борихме повече от 20 години, днес можем да кажем, че тази страна има равенство между браковете."

Законодатели и активисти бяха забелязани да празнуват в тайландския парламент, размахвайки знамена на дъгата и усмихвайки се, а някои вдигнаха юмруци в знак на солидарност с ЛГБТ общността.

Тайланд, една от най-популярните туристически дестинации в Азия, вече е известен с ярката си ЛГБТ култура и толерантност.

В началото на юни хиляди активисти преминаха по улиците на Банкок и към тях се присъедини министър-председателят Срета Тависин, който носеше риза с дъга в чест на месеца на гордостта.

"Това ще подчертае водещата роля на Тайланд в региона в насърчаването на правата на човека и равенството между половете", се казва в изявление на Комисията на гражданското общество, обединяваща активисти за брачно равенство и ЛГБТ+  двойки.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Reuters