Наложена е текуща месечна санкция в размер на 117 703 лева
РИОСВ наложи текуща месечна санкция в размер на 117 703 лева на „Водоснабдяване Дунав“ ЕООД в Разград, оператор на Градска пречиствателна станция за отпадъчни води (ГПСОВ).

Административната мярка е предприета за установени отклонения в индивидуалните емисионни ограничения, определени в разрешителното за заустване във воден обект на дружеството, съобщиха от екоинспекцията.

След замърсяването на река Бели Лом: Каква е санкцията на ВиК оператора на Разград

Водните проби са взети при извънредната проверка на 20 април по сигнали за миризми в града. Физикохимичният анализ на пробите, извършен от Регионална лаборатория-Русе при ИАОС показва значителни отклонения по показатели неразтворен кислород, химична потребност от кислород, биохимична потребност от кислород за 5 денонощия и общ фосфор.


Текущата санкция ще бъде намалена/отменена след ново пробонабиране и достигане на индивидуалните емисионни ограничения, заложени в разрешителния документ.
В ГПСОВ-Разград се извършва механично и биологично пречистване на водите, които се заустват в река Бели Лом, за което на дружеството „Водоснабдяване Дунав“ ЕООД е издадено разрешително, със заложени индивидуални емисионни отклонения.

Станцията се експлоатира вече 49 години и е амортизирана. Проблем са производствените отпадъчни води, които са повече от битово-фекалните, идващи от града, както и утайките от първичните утаители на пречиствателната станция.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня