По повод Международния ден на детето, Комисията за защита на потребителите призовава търговците и родителите да бъдат особено отговорни при продажбата и закупуването на детски стоки.

Комисията напомня на всички, предлагащи стоки и услуги, важността на спазването на потребителските права и настоява за стриктно изпълнение на задълженията към потребителите, особено когато става въпрос за най-малките.

От Комисията е създадена и организация за извършване на проверки. Те ще обхванат места на открито, където ще се провеждат събития, свързани с празника – изложби, състезания, игри и т.н., включително преместваеми обекти за продажба на балони, сладолед и други, батути, надуваеми замъци, платени атракциони и други.

По повод откриване на летния туристически сезон КЗП ще осъществява контролна дейност и на туристически обекти.


КЗП припомня съветите за безопасно пазаруване и акцентира върху какво трябва да се внимава, докато се пазарува онлайн, особено за деца:

Комисията призовава към бдителност за това дали подаръкът на детето няма да се окаже вместо играчка, опасен за здравето продукт. Когато поръчвате детски играчки онлайн, обикновено нямате възможност да проверите тяхното качество и функционалност. Затова след като ги получите, проверете дали няма остри и лесни за поглъщане части.

Не пазарувайте от сайтове, на които сте попаднали случайно или от реклами в социалните мрежи. Не се доверявайте безкритично на рекламираните във Фейсбук, Инстаграм и други социални мрежи стоки и услуги. Не се подвеждайте по ниските цени – цената на стоката обикновено пряко зависи от качеството й. Купувайки „марков“ продукт на цена десетократно по-ниска от тази на сайта на производителя, не очаквайте да получите оригинална стока.

Уверете се, че купувате стоката от търговец, който наистина съществува. Ако на сайта липсва информация, която да го идентифицира, то е много вероятно просто да няма такъв. Направете допълнително проучване, което ще ви отнеме малко време, но може да ви спести много проблеми.

КЗП напомня, че потребителят има право в срок от 14 дни от получаването на стоката да я върне, без да дава каквито и да било обяснения. Това става като се откажете от сключения договор - писмено или чрез стандартния формуляр на търговеца. Продавачът е длъжен да ви възстанови заплатената сума в друг 14-дневен срок по същия начин, както сте платили. Не забравяйте, че може да се наложи вие да заплатите разходите по връщане на продукта, освен ако търговецът предварително не е посочил, че са за негова сметка, или е укрил тази информация от вас. Правото на връщане на стока започва да тече, след като стоката е била получена. Ако откажете да я получите от куриера, това няма непременно да задължи търговеца да ви възстанови парите.

Бъдете разумни, когато пазарувате по интернет, така както бихте го направили, ако пазарувате от магазин на място. Пазете касовата бележка или фактурата за стоката и гаранцията за уредите, както и всички други документи, свързани с покупката – поръчка, потвърждение или резервация. Важно е кореспонденцията с търговеца да бъде писмена или по имейл, за да има следа. Ако на сайта има само форма за контакт без друга информация, това също може да бъде знак, че трябва да сте внимателни с тази фирма.

Избягвайте плащания по интернет, както и въвеждането на каквато и да е информация или лични данни, когато ползвате публичен интернет, като например в паркове, бензиностанции, хотели, ресторанти и други.

Основното задължение на търговеца при онлайн продажбите е да достави стоката до купувача в срок до 30 дни – освен ако не сте се договорили изрично за друго. Търговецът е задължен да ви информира за пълната цена на стоката, включително и разходите по доставка.

Търговците, които продават стоки онлайн следва да предоставят на потребителите цялата необходима информация за продукта, като посочат и крайната цена на стоката, която потребителят следва да заплати, с включени в нея всички данъци, такса за доставка и др.

От Комисията напомнят на търговците да са особено внимателни, когато продават на деца. Комисията за защита на потребителите ще следи с особено внимание всеки опит да се използват некоректни похвати към децата ни.

КЗП апелира към всички търговци да спазват стриктно тези задължения и да демонстрират ангажираност към високите стандарти на потребителска защита. Нека заедно допринесем за създаването на безопасна и справедлива търговска среда за децата и младите хора. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС