Броят на огнищата на африканска чума по свинете е нараснал петорно в стопанствата на ЕС между 2022 и 2023 г., като най-засегнати са Хърватия и Румъния. Това се посочва в проучване на Европейския орган за безопасност на храните, публикуван днес и цитиран от АФП.

Общо 1929 огнища са били засечени във фермите (от семейните стопански дворове до промишлените комплекси с над 10 000 прасета), което е най-високото ниво от първата поява на вируса в зоната през 2014 г., уточнява агенцията.

В Хърватия, която първа бе засегната, и Румъния са регистрирани 96 на сто от случаите.

В останалата част на ЕС огнищата на африканската чума по свинете са спорадични - 30 в Полша, 16 в Италия и по-малко от десет в останалите засегнати страни.


Вирусът е "сезонен", тъй като 88 на сто от случаите са регистрирани между юли и октомври, отбелязва Европейският орган за безопасност на храните.

Наред с това броят на случаите при дивите свине (7855) е скочил с 10 на сто спрямо 2022 г., като най-засегнатата страна е Полша. Тази цифра обаче "остава значително по-ниска от регистрираната през 2020 и 2021 г.", уточнява агенцията.

В тази популация вирусът засегна за първи път животни в Швеция и Хърватия и се разрасна в нови зони в Италия. Той се появи отново в Гърция след две години пауза, без да бъде засечено заразяване.

За сметка на това броят на огнищата е намалял при дивите свине в Германия, Унгария и Словакия, уточнява агенцията.

Африканската чума по свинете е безвредна за хората, но смъртоносна за прасетата и дивите свине, което е причината за превантивното умъртвяване, за да се попречи на разпространението на болестта. Все още в ЕС няма разрешена ваксина. 

Агенцията предвижда да публикува през октомври ново предупреждение, като ще преразгледа рисковите фактори за появата, разпространението и устойчивостта на вируса.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня 
Галя Горнишка/БТА