Индустриални свиневъди алармират за нова вълна на африканската чума по свинете, която обхваща страната. Като основен източник на опасност те посочват стопанствата тип "заден двор", тъй като там продължава да няма никакъв контрол, предаде БНР.

Изпълнителният директор на Асоциациацията на свиневъдите Димитър Михайлов коментира, че у нас все още никой не знае колко прасета се отглеждат в "задните дворове" и че нищо не се е променило от предишния пик на чумата през 2019 г. 

Той напомни, че през 2019 - 2021 г. около 220 000 животни бяха унищожени заради това заболяване, което е 25% от българското свиневъдство. По думите му са били нужни около година и половина - две, за да се възстанови тази бройка. 

Огнище на Африканска чума в Карлуково

Чумата не си е тръгвала, категоричен е Михайлов и подчерта, че фермите тип "заден двор" винаги са били основната опасност, защото голяма част от животните в тези стопанства не са регистрирани към никой ветеринарен лекар. 

"Няма никакво наблюдение върху тези животни. Самите собственици на тезиз животни не прилагат никакви мерки за биосигурност. Не малка част от тези хора въобще не вярват, че има такъв вирус. Хората нямат доверие на институциите и не разбират същината на проблема, който е много сериозен. Появата на това заболяване в "заден двор" води до влизането на региона в трета зона, която има много стриктни ограничения, всички животни в тази зона, които не са регистрирани, се унищожават, не се получава компенсация за животните, съответно бизнесът спира да работи в този регион, например дадена свиневъдна ферма. Дори при нейното възстановяване, тя има ограничение къде да продава", обясни той.

Михайлов призовава собствениците да регистрират животните си и увери: "Никой не иска да унищожи животните на тези хора".

Според него две са причините за проблема. Първата е, че БАБХ не може да контролира страната. Втората - инвентаризациите се извършват с местните кметове, което прави процеса неефективен, защото те си затварят очите за такива случаи, не искат да се конфронтират със своите избиратели, каза още Димитър Михайлов.