/ БТА
Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо е в тежко състояние и е твърде рано да се каже дали ще се възстанови, заяви вицепремиерът Роберт Калиняк днес - ден след опита за убийство, който предизвика шок в цяла Европа, предаде Ройтерс.

Простреляха премиера на Словакия Роберт Фицо

"За съжаление все още не мога да кажа, че печелим (битката да спасим Фицо - бел. ред.) или че прогнозата е положителна, защото степента на нараняванията, причинени от четирите огнестрелни рани, е толкова голяма, че на организма все така ще бъде трудно да реагира", заяви Калиняк.

Мириам Лапуникова, директор на Университетската болница „Ф. Д. Рузвелт“ в Банска Бистрица, където е приет Фицо, каза, че премиерът е претърпял петчасова операция, извършена от два екипа за третиране на множество огнестрелни рани.

„Към този момент състоянието му е стабилизирано, но наистина е много сериозно, той ще остане в интензивното отделение“, каза тя пред репортери.

Вицепремиерът Роберт Калиняк съобщи, че през нощта лекарите са успели да стабилизират състоянието на Фицо и че се провеждат процедури за подобряване на състоянието му.

„За съжаление, състоянието му продължава да е много сериозно поради сложния характер на раните, но всички искаме да вярваме твърдо, че ще успеем да овладеем ситуацията“, каза той.

Опитът за покушение: Роберт Фицо е в съзнание след дълга операция

Стрелбата беше първият сериозен опит за убийство на европейски политически лидер от повече от 20 години насам и бе осъдено от международната общност, като политически анализатори и законодатели посочиха, че тя е показателна за все по-разгорещения и поляризиран политически климат на континента.

Стрелецът простреля 59-годишния Фицо по време на посещение в централния словашки град Хандлова, като първоначално премиерът беше в критично състояние, а часове по-късно беше опериран.

Словашките медии съобщават, че задържаният за стрелбата 71-годишен мъж е бивш охранител в търговски център, автор на три стихосбирки и член на Словашкото дружество на писателите. Информационното издание Aktuality.sk цитира сина му, според когото баща му е бил законен притежател на разрешително за оръжие.

Във видеоклип без дата, публикуван във „Фейсбук“, се вижда как предполагаемият нападател казва: „Не съм съгласен с политиката на правителството“.

„Ликвидираха медиите. Защо се атакува РТВС (обществената телевизия)? Защо хората... Мазак, защо е изхвърлен от поста си", продължава той, като има предвид Ян Мазак, който беше отстранен от поста председател на държавния съдебен съвет.

Проверка на Ройтерс установи, че лицето във видеозаписа съвпада с изображенията на мъжа, арестуван след стрелбата по Фицо.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Валерия Динкова/БТА