Простреляха премиера на Словакия Роберт Фицо.

„Роберт Фицо беше прострелян многократно и в момента е с опасност за живота“. Това беше написано на официалната страница на словашкия министър-председател във Facebook.
 

покушение стрелба фицо словакия словашки премиер министър председател
БТА


Всичко, което трябва да знаете за простреляния премиер на Словакия Фицо

Състоянието на премиера бе определено като "между живота и смъртта".
 

покушение стрелба фицо словакия словашки премиер министър председател
БТА


"В момента го превозват с хеликоптер до Банска Бистрица, той се намира между живота и смъртта", се казва в изявление на правителството, което определя нападението срещу премиера като "опит за убийство". Малко по-рано бе съобщено, че словашкият министър-председател е бил откаран в съзнание в болницата в град Хандлова. 

От там допълниха, че жизнените му функции са стабилизирани.

 

Стрелбата е станала по време на посещение в град Хандлова. Според свидетели, които са били на мястото на инцидента, Фицо се е приближил до хората, които са го посрещали.
 

покушение стрелба фицо словакия словашки премиер министър председател
БТА


След това е открит огън от оръжие, който поваля Фицо. Според телевизия JOJ мъж от тълпата е започнал да стреля по министър-председателя, след като той е излязъл да поздрави жителите на града.

 

Предполагаемият нападател е бил задържан. Според словашките медии стрелбата по премиера на Словакия Роберт Фицо е извършена от 71-годишен.

Според телевизия JOJ по Роберт Фицо е стрелял 71-годишен мъж от Левице. Според Denník той е роден през 1953 г. и е стрелял с късоцевно оръжие, което притежава законно.
 
Опозицията в Словакия е в шок след случая.

Светът и България остро осъждат стрелбата срещу словашкия премиер Робърт Фицо (ОБЗОР)

Заместник-председателят на парламента и председател на опозиционната "Прогресивна Словакия" Михал Шимечка е шокиран и ужасен от стрелбата по министър-председателя Роберт Фицо (Смер-СД) след правителственото заседание в Хандлова.

"Ние недвусмислено и категорично осъждаме всяко насилие. Вярваме, че министър-председателят Фицо ще се оправи и че този ужасен акт ще бъде изяснен възможно най-скоро", подчерта Шимечка.
 

покушение стрелба фицо словакия словашки премиер министър председател
БТА


Президентът Зузана Чапутова остро осъди "бруталното и безразсъдно" нападение срещу министър-председателя. "Шокирана съм. Пожелавам на Роберт Фицо много сили, за да се възстанови от нападението в този критичен момент".

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня