/ iStock
България има интерес да се включи като съакционер в инициативата за създаване на „зелен“ коридор за пренос на „зелена“ енергия, произвеждана в Азербайджан, към Европа. Това декларира премиерът Димитър Главчев на срещата си с министъра на външните работи на Азербайджан Джейхун Байрамов.

Румен Радев пристигна в Баку за среща с президента Илхам Алиев

В разговора им в Берлин участва също министърът на енергетиката Владимир Малинов, съобщиха от правителствената пресслужба. Министър-председателят Главчев потвърди подкрепата на страната ни за инициативата, в която наред с Азербайджан участват също Грузия, Унгария и Румъния. Предстои да бъде уточнено кое държавно дружество ще се включи в нея от българска страна.
 

Главчев Азебайджан
МС

В хода на разговора беше обсъден и „Вертикалният газов коридор“, за чието изграждане преди седмица бяха подписани два основни договора в София, в присъствието на премиера Главчев и на министър Малинов.

Министър-председателят Димитър Главчев посочи, че проектът ще се развива в рамките на стратегическата декларация, която беше подписана между президента на Азербайджан Илхам Алиев и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за увеличаване на количествата природен газ, който от 2027 година трябва да достигне европейските пазари. Това ще замени доставките на руски газ

Азербайджан е ключов партньор на България за енергийната диверсификация

Проектът също така ще затвърди мястото на България на газовата карта и ще служи като основен коридор за пренос на азерски природен газ в посока Юг-Север до централноевропейските пазари.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

 
МС