/ БТА
Председателят на ДСБ Атанас Атанасов ще поиска вот на доверие от членовете на партията и иска да бъде свикано Националното събрание на формацията. Това става ясно от публикация на Атанасов във Фейсбук.

"Аз ще поискам вот на доверие от нашите членове и симпатизанти и ще разчитам на откровен диалог, който да посочи пътя напред. Убеден съм, че независимо от допуснатите грешки ние постигнахме един категоричен успех - консолидация на демократичната общност, която няма аналог за последните 2 десетилетия - първоначално в рамките на Демократична България, а в последствие и с партньорите ни от "Продължаваме промяната". Тази консолидация трябва да продължи с привличането на нови партньори от политическия и гражданския сектор", написа той.

По думите му са допуснали "честният диалог с избирателите" им да бъде нарушен.

"Възстановяването на разговора за нас започва с насрочване на Национално събрание на Демократи за силна България. То следва да даде своята критична оценка на решенията и действията ни дотук", се казва в позицията. 

Според Атанасов резултатите на изборите ДСБ показват запазване на парламентарното им представителство и представителството в Европейския парламент

Той благодари на Христо Иванов, "без когото постигнатото щеше да е невъзможно". "Извървяхме заедно дълъг път – и като общности, едни към други и заедно, понасяйки върху гърба  си ударите на статуквото, добавя Атанасов. Общ дълг на всички ни е да запазим и надграждаме постигнато, смята лидерът на ДСБ. Вярвам, че Христо ще остане част от този процес, независимо от ролята си, защото имаме нужда от неговата мъдрост и визионерство", посочва още той. 

Вчера лидерът на "Да, България" Христо Иванов обяви пред медиите, че се оттегля като председател на партията и няма да бъде част от 50-ото Народно събрание. Една от причините е недобрата комуникация с избирателите, довела до недобрите резултати от вота.

"В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава единствената проевропейска опозиционна политическа сила, която упорито ще продължи да работи за превръщането на България в богата и благоденстваща страна с реформирани институции, служещи на интересите на гражданите и обществото", заявява в позицията си Атанас Атанасов.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня