/ БТА
Хуманоидни роботи с променящи се лицеви изражения за предаване на различни емоции разработват китайски инженери, съобщава Ройтерс.
Това се случва в завод на компанията Ex-Robots в североизточния крайбрежен град Далян.

„Разполагаме със собствени екипи за софтуер и алгоритми“, казва изпълнителният директор Ли Боян и добавя, че хуманоидните роботи са най-сложният клас роботизирани продукти.

„Ние се концентрираме върху това как да дадем възможност на изкуствения интелект да разпознава и използва изражения и емоции“, обяснява той.

Когато служителка на компанията движи главата си, усмихва се и изплезва език, хуманоиден робот имитира движенията ѝ благодарение на малки двигатели, инсталирани на няколко места в главата му.

„Моделът, който правим, е мултимодален и способен да изразява емоции. Той възприема заобикалящата го среда и създава подходяща обратна връзка за лицето“, казва Ли.

От Ex-Robots обясняват, че производството на един хуманоиден робот отнема от две седмици до един месец, а цената му варира от 200 до 250 хиляди щатски долара.

Основното предназначение на роботите на компанията досега е да бъдат излагани в музеи, един от които компанията е разположила в същата сграда, в която се намира нейната фабрика. В перспектива Ли смята, че хуманоидните роботи ще имат голяма роля в здравеопазването и образованието.

„Психологическото консултиране и здравеопазването със сигурност са бъдещи сценарии за приложение. В момента провеждаме свързани с тях изследвания, като например помощно лечение и предварителен скрининг за емоционални и психологически разстройства“, каза той и добави:

„Освен това смятам, че емоционалното взаимодействие има по-широки приложения в сферите на услугите, като например тези, насочени към децата“.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Христо Кьосев/БТА