Президентът на Иран Ебрахим Раиси беше погребан днес в свещения град Машхад в североизточната част на страната, където хиляди опечалени изпълниха улиците за погребението. Това се случи четири дни след като президентът загина при хеликоптерна катастрофа, предаде Ройтерс.

Иранският президент Раиси е загинал при катастрофата с хеликоптер

Раиси, на 65 г., беше разглеждан често като възможен наследник на 85-годишния върховен ръководител Али Хаменей, който заема най-високия пост в Иран. Мохамад Мохабер, който е първи вицепрезидент, ще бъде временен президент до изборите на 28 юни.  

На церемонията присъстваха ирански политици и военни, както и духовници. Цветя бяха хвърляни от тълпите опечалени към бавно движещия се върху камион ковчег, преди да бъде погребан в светилището „Имам Реза“ – най-голямото ислямско светилище в страната. Самият Раиси е роден именно в Машхад.

По-рано хиляди отдадоха последна почит, докато ковчегът му премина с кортеж през източния град Бирджанд.


Осем пътници и екипаж загинаха, когато хеликоптерът се разби в планински терен близо до границата с Азербайджан. Сред тях беше външният министър Хосейн Амир Абдолахиан. Иран обяви петдневен траур за Раиси.

Беше проведена възпоменателна церемония и за Амир Абдолахиан във Външното министерство в Техеран, където изпълняващият длъжността външен министър Али Багери Кани го описа като мъченик, който въпреки превратностите на времето е съумял да „запази духа на Революцията (Ислямската от 1979 г. - бел. ред.) във Външното министерство“.

Амир Абдолахиан беше погребан южно от Техеран в светилището „Шах Абдолазим“ в град Рей, мавзолей, където са погребани известни ирански политици и творци.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Виктор Турмаков/БТА