Предложението би отбелязало голяма промяна в позицията на САЩ по отношение на Киев
Двама ключови съветници на Доналд Тръмп са му представили план за прекратяване на руската война в Украйна - ако той спечели президентските избори - който предвижда да се каже на Украйна, че ще получи повече американски оръжия само ако започне мирни преговори, пише Reuters.

В същото време САЩ ще предупреди Москва, че всеки отказ от преговори ще доведе до увеличаване на американската подкрепа за Украйна, заяви в интервю пенсионираният генерал-лейтенант Кийт Келог, един от съветниците на Тръмп по националната сигурност.

Според плана, изготвен от Келог и Фред Флейц, които са били началници на щабове в Съвета за национална сигурност на Тръмп по време на неговото президентство 2017-2021 г., по време на мирните преговори ще има прекратяване на огъня въз основа на преобладаващите бойни линии.

Те са представили стратегията си на Тръмп и бившият президент е реагирал положително, казва Флейц. "Не твърдя, че той се е съгласил с нея или е съгласен с всяка дума от нея, но бяхме доволни да получим обратната връзка, която получихме", каза той.


Стратегията, очертана от Келог и Флейц, е най-подробният план, изготвен досега от сътрудници на Тръмп, който заяви, че би могъл бързо да уреди войната в Украйна, ако победи президента Джо Байдън на изборите на 5 ноември, въпреки че не е обсъждал подробности.

Предложението би отбелязало голяма промяна в позицията на САЩ по отношение на войната и ще се сблъска с опозиция от страна на европейските съюзници и в собствената Републиканска партия на Тръмп.

Кремъл заяви, че всеки мирен план, предложен от евентуална бъдеща администрация на Тръмп, ще трябва да отразява реалното положение, но че руският президент Владимир Путин остава отворен за преговори.

"Стойността на всеки план е в нюансите и в отчитането на реалното положение на нещата", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред Ройтерс.

"Президентът Путин неведнъж е заявявал, че Русия е била и остава отворена за преговори", каза той. 

Келог заяви, че ще бъде от решаващо значение Русия и Украйна бързо да седнат на масата за преговори, ако Тръмп спечели изборите.

"Казваме на украинците: "Трябва да седнете на масата и ако не седнете, подкрепата от САЩ ще престане", каза Келог. "А на Путин казвате: "Той трябва да дойде на масата и ако не дойде на масата, тогава ще дадем на украинците всичко, от което се нуждаят, за да ви убият на място".

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Reuters