Джулиан Асандж е австралийски програмист, основател на Уикилийс – онлайн медията, публикувала преди 14 години множество свръхсекретни документи, изобличаващи правителства и политици в корупция, политически машинации и военни престъпления.

Великобритания одобри екстрадицията на Джулиан Асанж в САЩ
 


Всичко започва когато той изпраща на вестниците „Гардиън“, „Шпигел“ и „Ню Йорк Таймс“ около 100 000 документа с класифицирана информация за войната в Афганистан от 2001 г. Част от документите разкриват убийствата на цивилни от американската армия. След публикуването на тези документи избухва международен скандал. В отговор Асандж казва, че на негово разположение са още около 15 хиляди документа с класифицирана информация на Пентагона.
 


През октомври 2010 г. на страниците на Уикилийкс излизат и компрометиращи армията на САЩ документи за приключилата през август 2010 г. война в Ирак. Хакерът работи в тясно сътрудничество с Челси Манинг, по онова време все още с мъжкото си име Брадли (по-късно в затвора сменя пола си).


Манинг е работи към военното разузнаване и се смята, че е дала 750 000 секретни файла на дипломацията на САЩ на Уикилийс. Именно той предоставя на Уикилийкс оперативен видеозапис от борда на вертолет, стрелял по група мирни иракчани с деца. При стрелбата загиват 12 души. 

По време на дългите години преследвания Асандж се превърна в герой за борците за свобода на словото по света и в злодей за онези, които смятаха, че с разкриването на тайните си е застрашил националната сигурност и разузнавателните източници на САЩ.

„Уикилийкс”: Джулиан Асандж е освободен от затвора


Американските власти искаха да изправят Джулиан Асандж пред съда за разкриване на американски военни тайни за войните в Ирак и Афганистан.

През 2010 г. той е задържан във Великобритания с европейска заповед за арест, издадена от Швеция по обвинение за сексуално посегателство срещу две шведки. По-късно обвиненията са оттеглени. Тогава австралиецът се скри в посолството на Еквадор в Лондон, където живя до 2019 г.
 


Седем години по-късно създателят Уикилийс е арестуван от лондонската полиция, а еквадорският президент Ленин Морено заявява, че страната му е отнела убежището на Асанж, след като той многократно е нарушил международните споразумения относно вътрешнодържавната намеса. Асандж е признат за виновен за нарушаване на условията за гаранция по-късно същия следобед и е вкаран в лондонския затвор с висока степен на сигурност "Белмарш".

Сватба зад решетките: Джулиан Асандж се ожени в затвора (СНИМКИ)

Бившият еквадорски президент, Рафаел Кореа, боливийският президент Ево Моралес, говорителката на МВнР на Русия Мария Захарова, както и Едуард Сноудън осъждат ареста на още същия ден. В столицата на Еквадор привърженици на Асандж влизат в сблъсъци с полицията, в резултат на които няколко души са задържани, а други – ранени, като сред пострадалите има журналисти и фотографи.

През ноември 2019 г. в отворено писмо, подписано от повече от 60 лекари, се съобщава, че здравето на австралиецът е влошено до степен, че той може да умре в затвора.
 

Сега съгласно споразумението за признаване на вината се очаква той да бъде осъден на 62 месеца затвор, като му бъдат зачетени петте години и двата месеца, които е излежал в затвора във Великобритания.

Американски правни документи показват, че 52-годишният австралийски гражданин е сключил споразумение за свободата си, като се е признал за виновен по един-единствен обвинителен акт за разкриване на информация за националната отбрана на САЩ.

Това ще му позволи да се завърне в родната си Австралия.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня