Вторият пореден ден на консултации с парламентарно представените партии приключи, след като президентът Румен Радев се срещна с парламентарните групи на "Възраждане", а след това и на БСП. В понеделник, държавният глава се срещна с първите три политически сили - с ПГ на ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ.

Държавният глава попита лидера на "Възраждане" какви са им вижданията за изход от политическата криза. Костадинов отново повтори тезата си, че няма да подкрепят първия и втория мандат на ГЕРБ и ДПС, но ще говорят с всички останали партии (ПП-ДБ, БСП, ИТН и "Величие"), които общо имат 125 депутата, за широк експертен кабинет, ръководен от "консенсусен" кандидат за премиер. Но за целта - първо да се изчака да се види какво ще стане с първите два мандата и дали в крайна сметка няма да се излъчи правителство именно с тях.

Костадинов даде заявка също така, че не се притесняват от избори през есента.

Водили сме разговори със знакови лица от „Продължаваме промяната-Демократична България“(ПП-ДБ) , решението дали ще подкрепят анти ГЕРБ-ДПС коалиция е тяхно, каза пред журналисти лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов след разговорите при президента за съставяне на правителство.

От ПП-ДБ обаче отрекоха това твърдение и подчертаха, че никой от коалицията не се е срещал с представители на "Възраждане".


"ППДБ е проевропейска и антикорупционна коалиция. На вчерашните консултации при президента председателят на парламентарната група на ППДБ Николай Денков заяви официално и недвусмислено, че коалицията не може да влезе в разговори с партия „Възраждане“ за съвместно управление поради диаметрално противоположните виждания на двата политически субекта за посоката на развитие на България", заявиха в позиция от коалицията.


БСП към Радев: Потенциалът за отговорно и пробългарско експертно правителство не е изчерпан

На срещата си с БСП, Радев подчерта, че най-старата партия в държавата със сигурност има свои виждания какъв сценарий ще се реализира. От БСП, ръководени от изпълняващият временно функциите на председател Атанас Зафиров, че ще спазят решенията на органите на партията да не подкрепят правителство на ГЕРБ и ДПС нито с първия, нито с втория мандат. Но изрази желание БСП като "най-мъдра партия" да бъде медиатор в процеса на сформиране на силно, пробългарско и устойчиво правителство.

Зафиров каза, че има два варианта пред левицата - или да е само страничен наблюдател като опозиция, или да се опита именно да има активна роля в сформирането на експертно правителство.

Костадинов пред Радев: Готови сме да говорим с всички партии без ГЕРБ и ДПС за широк кабинет

В деня на първия кръг от консултации, Бойко Борисов изрази готовност ГЕРБ да изпълни ангажимента си на първа политическа сила и да предложи правителство, което по думите му ще бъде на малцинството. От ДПС коментираха пред Румен Радев, че според тях е най-логично да бъде подкрепен мандатът на победителите в тези избори – ГЕРБ.

ПП-ДБ за пореден път потвърдиха, че ще бъдат опозиция. И настояха Борисов да направи правителство, защото по думите на Николай Денков "дължи това на българите, след като е свалил две поредни техни правителства".

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня