Визитите на Путин в Северна Корея и Виетнам показаха ясно, че след като Русия нахлу в Украйна, на руския президент не му останаха много съюзници, освен неколцина автократи, пише Deutsche Welle. Кои са приятелите на Путин днес?

Заповедта на Международния наказателен съд за арест на Владимир Путин заради руската агресия срещу Украйна ограничи сериозно възможностите на кремълския лидер да пътува по света. След решението на Международния съд Путин е ходил само в страни, в които не рискува да бъде задържан и предаден на международното правосъдие: Беларус, Узбекистан, Китай, Северна Корея и Виетнам. А списъкът с приятелите на Путин, от които може да очаква подкрепа, все повече изтънява и на практика показва в каква международна изолация е изпаднал руският лидер.

Китай

Китай, който е основният търговски партньор на Русия, обяви още преди началото на руската агресия срещу Украйна, своето неограничено сътрудничество с руската страна и оттогава то на практика се е удвоило – независимо от очакваните негативни последици за китайската икономика и международния имидж на страната.

Комунистически Китай вижда в Русия стратегически партньор, който може да се противопостави на установения от САЩ и техните западни съюзници световен ред. Путин посети Китай през май тази година, а Си Дзинпин беше в Русия миналата година, за да даде тласък на вече топлите отношения с Русия. 

Северна Корея

Северна Корея на Ким Чен Ун може и да е изолирана от света, но с Русия е в съюз. Сега двете страни сключиха и споразумение за партньорство в областта на отбраната, съдържащо и обещание за взаимна отбрана в случай на нападение срещу една от тях.  Русия се нуждае от всякаква военна помощ в момента, а силно милитаризираната Северна Корея е една от страните, които могат да ѝ осигурят такава, без да задават въпроси. За Ким пък всеки съюзник е по-добър от никакъв съюзник. Северна Корея е основен поддръжник на войната на Русия срещу Украйна. Представителят на Пхенян в ООН гласува против всяка резолюция, целяща да осъди Русия за агресията ѝ в Украйна.

Беларус

Някои наричат Беларус „марионетна държава“, контролирана от Русия. Най-близкият и най-верен съюзник на Москва има множество подписани с нея договори и споразумения. Русия е най-големият икономически партньор и финансов благодетел на Беларус. Страната редовно приема руски войски и военно оборудване и беше плацдарм за руското нахлуване в Украйна през февруари 2022 година. Беларуският лидер Александър Лукашенко дори позволи на Русия да разположи ядрено оръжие на територията на страната.

Иран

Подобно на Русия, Иран също е подложен на тежки международни санкции. Двете страни имат тесни икономически и военни връзки. Според американското разузнаване Русия и Иран забележимо са засилили военното си сътрудничество, след като Русия нахлу в Украйна. Иран доставя на Русия бойни дронове и боеприпаси, които са от решаващо значение за руските военни на фронта.

Сирия

Сирия е крепостта на Русия в Близкия изток, а президентът на страната Башар Асад е голям приятел на Путин. Сирия разчита до голяма степен на руската военна подкрепа: Русия е установила редовно военно присъствие в страната, за да помага на нейния лидер да се справи с бунтовниците. Асад нарече войната в Украйна "корекция на историята и възстановяване на равновесието в света, изгубено след разпадането на Съветския съюз". Точно както Беларус и Северна Корея, Сирия също гласува против резолюциите на ООН, целящи да накарат Русия да спре агресията в Украйна.

Виетнам

Виетнам, с неговото комунистическо правителство, също е сред съюзниците на Путин. Двете страни вече имат и стратегическо споразумение в областта на отбраната. Виетнам се въздържа да осъди руската агресия в Украйна, а Путин смята укрепването на стратегическото партньорство с Виетнам за един от приоритетите на Русия.

Останалите страни, с които руският президент Путин поддържа топли отношения, са Куба, Никарагуа и Венецуела.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Deutsche Welle