Лукас Макклиш е оцелял, като е пиел по 4 литра вода всеки ден

Изчезнал мъж е спасен, след като е прекарал 10 дни сам в планините Санта Круз в Калифорния.

На 11 юни 34-годишният Лукас Макклиш е отишъл на тричасов поход в родния си град Боулдър Крийк, когато се изгубил. Макклиш разказва пред ABC 7, новинарска емисия, базирана в Южна Калифорния, че причината да се изгуби е, че не е разпознал някои забележителности, заличени от скорошните пожари в регионите.

Когато Макклиш не се появил на вечерята за Деня на бащата на 16 юни, семейството му съобщило за изчезването му и четири дни по-късно той бил спасен.

Макклиш разказва, че всичко, което е имал със себе си, е чифт панталони, чифт туристически обувки и шапка, както и фенерче и сгъваеми ножици. Една от главните причини той да е оцелял цели 10 дни сам  в планината е пиенето на много вода.




"Просто се уверих, че пия по един галон вода (бел. ред. 3.8 литра вода) всеки ден, но след това, наближавайки края, тялото ми се нуждаеше от храна и някакъв вид енергия", казва Макклиш пред KGO.

Службата на шерифа на окръг Санта Круз съобщи в публикация във Facebook в петък, че няколко свидетели са съобщили, че са чули някой да вика за помощ в района на Форман Крийк край магистралата Биг Бейсън около 15:00 ч. на 20 юни.

"Имаше многобройни съобщения за свидетели, които са чули някой да вика за помощ, но местоположението на този човек беше трудно да се установи", заявиха от Калифорнийски департамент по горско стопанство и противопожарна защита (Cal Fire).

"Заместниците на шерифа се отзоваха заедно с щатските горски, Cal Fire и пожарната команда на Боулдър Крийк и успяха да потвърдят, че това е Лукас Макклиш, който е в неизвестност от вторник, 11 юни", се казва в публикацията на шерифската служба във Facebook.

Използвани  са няколко дрона, за да помогнат за определяне на точното местоположение на Макклиш. Парковите рейнджъри са били първи на мястото, а пожарните екипи са помогнали за извеждането му на безопасно място.

От службата на шерифа заявиха, че Макклиш няма сериозни наранявания и се е завърнал при семейството си.

Макклиш заяви, че е "уморен и малко поочукан" след изпитанието. "Загубих гласа си", добави той.

Да видиш броя на издирвачите и спасителите, които са работили, за да го намерят, е "наистина смиряващо", казва той. "Беше страхотно преживяване."

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

CNN, USA Today