Министерството на външните работи (МВнР) на България излезе с позиция във връзка с излявленията на новоизбрания премиер на Северна Македония Християн Мицкоски за преразглеждане на Преговорната рамка с България.

От МВнР напомнят, че Европейският консенсус, постигнат през лятото на 2022 г. между 27-те държави членки на ЕС и самата Северна Македония, ясно очертава стъпките за постигане на действителен напредък в процеса на европейска интеграция на съседната държава.

Също така, принципът на единодушие в процеса на разширяване на ЕС е установен в Договора на Европейския съюз и е залегнал в преговорните рамки на всички предишни и настоящи разширявания.

Новият премиер на Северна Македония заговори за промяна на Преговорната рамка с България



"Повдигането на идеи за предоговаряне на вече поети международни ангажименти би довело само до ново отдалечаване от старта на преговорите за членство в ЕС", изтъкват още от МВнР и казват, че заради подобни провокации Скопие вече се забавила с този процес.

В позицията се посочва, че е неприемливо заявеното намерение на новото правителство на Северна Македония да "отхвърли легитимното искане на част от собствените си граждани за гарантиране на права и свободи" наравно с всички останали общности в Северна Македония, вкл. чрез тяхното включването в конституцията на съседната страна.

"Също толкова неприемливо е заявеното намерение на Северна Македония да не се придържа към поетите от нея международни ангажименти и подписани споразумения. Подобно отношение е несъвместимо с напредък по европейския път. То оставя сериозни притеснения, че в политиката си спрямо българите и България, настоящото правителство в Скопие рискува да се окаже в капана на догмите на една отминала епоха, отхвърлена от всички демократични общества", става ясно още от позицията.

"Българската позиция е ясно разписана в Решение на Народното събрание от 24 юни 2022 г., подкрепено от всички политически сили. Тя е израз на волята на българските граждани да подкрепят Северна Македония в процеса на изпълнение на критериите за членство в ЕС, при условие, че съседната държава се приобщи към най-високите стандарти в областта на правата на човека и добросъвестно изпълнява поетите международни ангажименти. Тази общонационална позиция няма да бъде променена", уверяват още от МВнР.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня