В три села от област Плевен е въведено режимно подаване на водата, съобщиха от "Водоснабдяване и канализация" ЕООД (ВиК).

В следствие високите температури, намалелия дебит на водоизточниците, остарялата водопроводна мрежа, както и увеличената консумация на питейна вода и ползването й не само по предназначение, има недостиг на водни количества, особено във високите части на селата Бръшляница, Пелишат и Стежерово.

По тази причина от ВиК са изпратени писма до кметовете на тези населени места за въвеждане на режимно водоснабдяване и забрана за поливане, пълнене на басейни и миене на улици и други.

Част от жителите на плевенско село са четвърти ден без вода

Към тази мярка се прибягва в случаите, когато подаваните водни количества не са достатъчни да се осигури непрекъснато водоснабдяване на всички потребители.


Със заповеди на кметовете на трите села е въведен режим на водата по индивидуален график за всяко селище. Часовете за пускане и спиране на водата са съобразени с техническите възможности и съществуващата инфраструктура на населеното място.

В село Бръшляница жителите ще имат вода от 08:00 до 20:00 часа. В село Пелишат вода ще имат живеещите на улиците от центъра в посока Плевен в диапазона от 07:00 до 17:00 часа, а за улиците от центъра в посока селата Вълчитрън и Згалево - от 17:00 до 07:00 часа.

За село Стежерово са определени две зони като водата се спира през 24 часа за всяка - от 10:00 часа на настоящия до 10:00 часа на следващия ден. В населението място е осигурена водоноска.

При промяна на ситуацията, режимът може да бъде променян или отменен.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Елина Кюркчиева, БТА