Рей посещава Украйна 6 пъти и провежда семинари в сиропиталища и болници
Телевизионната водеща Рейчъл Рей е готвач, автор и знаменитост от САЩ. Но украинците я познават по-добре благодарение на благотворителната ѝ дейност в помощ на разкъсваната от война страна, пише Voice of America/VOA.

Рейчъл Рей има милиони последователи в социалните мрежи, няколко награди "Еми", както и участия в най-добрите американски телевизионни предавания и анимационни филми.

По време на пандемията COVID-19 къщата ѝ изгаря, а кучето ѝ умира. Тя отива да вземе друго спасено от приют, но в процеса на работа научава за Украйна.

"Спасих още едно животно, а дамата, която обучаваше кучето ми, беше сестра на господина, който работеше с Андрий", разказва Рей.


Андрий Футей е президент на Комитета на Украинския конгрес в Америка - организация, която представлява украинската общност в САЩ от 1940 г. насам. През лятото на 2022 г. той завежда Рей в Украйна за първи път.

Тя се е връщала още пет пъти.

"Самата тя закупи над 10 000 индивидуални комплекта за първа помощ, които отидоха на фронтовата линия, при нашите момчета и момичета там", споделя Футей.

Сега тя е посланик на Националния рехабилитационен център "Unbroken" в Лвов. Спомня си как се запознава със семейство Степаненко, пострадало от руски ракетен удар на железопътната гара в Краматорск.

"Порази ме, че това малко момиченце можеше да каже: "Хей, харесват ли ти обеците ми?". И... тя няма крайници! Тя седи на едно легло, а майка ѝ е с един крак. А баба ѝ е унищожена, взривена е пред очите ѝ, тя е мъртва! И малкото ѝ братче, седи на леглото до нея, майка ѝ е тук, всички са в една стая. И те просто са толкова благодарни и щастливи, че са живи", спомня си Рей.

Оттогава насам Рей донася кулинарно оборудване и медицински консумативи в Украйна, както и провежда семинари в сиропиталища и болници по време на всяко свое посещение.

"Прочетох куп украински рецепти и направих свои собствени варианти. Винаги правим демонстрации и беседи, забавни неща, когато сме тук. Но там, където е съоръжението (...), строим кухня (...), която ще сервира 4000 ястия три пъти дневно", казва Рей.

По време на последното си посещение в Украйна Рей е придружена от Ноа Симс, участник в американското кулинарно шоу "MasterChef".

"Постоянно казвам на хората: ако не можете сами да отидете в Украйна или не можете да дадете много пари на Украйна, можете - и то безплатно! - да ги държите в ума си, на устните си и в сърцето си. И точно това трябва да прави всеки човек по света, който вярва в демокрацията", споделя Рей.

Рей се надява да се върне в Украйна през есента на 2024 г.; това ще бъде седмото ѝ посещение.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
VOA